Magyar gazdaság

A termelői árak növekedése húzta a kibocsátást

K. B. Z. | Növekedett 2019-ben az állattenyésztés aránya a teljes mezőgazdasági kibocsátásban – derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentéséből, amely a mezőgazdasági számlarendszer adatait felhasználva készíti el az agrárteljesítményre vonatkozó első becslést. Az előzetes számítások szerint a két alaptevékenység, a növénytermesztés és a kertészet, valamint az állattenyésztés kibocsátásának aránya az idén 61 és 39 százalék, miközben ez az arány 2018-ban 62 és 38 százalék volt.

Összességében a mezőgazdaság teljes kibocsátásának folyó alapáron számított értéke 3,1 százalékkal haladta meg a tavalyit. A termelés költségei 4 százalékkal emelkedtek, a bruttó hozzáadott érték 1,7 százalékkal, a mezőgazdasági tevékenységből származó nettó vállalkozói jövedelem pedig 0,2 százalékkal volt magasabb, mint egy éve.

Mennyiségben csökkent a mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátása: a tavalyi 3 százalékos emelkedés után idén 0,7 százalékos a visszaesés. Bár a gabonatermés emelkedett, növényi termékekből 2,3 százalékkal kevesebbet állítottak elő a magyar termelők, elsősorban az ipari növények és a zöldségfélék mennyisége esett vissza. Az állatok és állati termékek volumene viszont 1,7 százalékkal bővült. A mezőgazdasági termelői árak 2019-ben átlagosan 4 százalékkal emelkedtek 2018-hoz viszonyítva, ami a növénytermesztési és kertészeti termékek 3, valamint az élő állatok és az állati termékek termelői árának

6 százalékos emelkedéséből jött össze. A mennyiségi és árváltozásokat, továbbá a termeléshez kötött támogatásokat is figyelembe véve a növénytermesztési és a kertészeti termékek kibocsátásának értéke folyó alapáron 0,7, az állatok és az állati termékek kibocsátásának értéke pedig 7 százalékkal nőtt.

A főbb állattenyésztési ágazatok növelték termék-előállításukat.

A szarvas­marhatartók 10, a sertéshizlalók pedig 4 százalékkal több terméket állítottak elő a tavalyinál, az élő baromfi mennyisége azonban 1 százalékkal csökkent. A termelői árak összességében 6 százalékkal emelkedtek, ezen belül az állatok termelői ára 9 százalékkal, az állati termékeké pedig 1 százalékkal nőtt 2018 óta. A sertés termelői ára 20 százalékkal, a baromfié 2 százalékkal nőtt, a szarvasmarháé nem változott. A tej termelői ára az előző évi szintet 3 százalékkal haladta meg, a tojás ára viszont 3 százalékkal mérséklődött.

húsmarha sertéstenyésztés NAIK állattenyésztés növénytermesztés
Ezek is érdekelhetik