A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által idézett Copa-Cogeca-összefoglaló szerint az agrár-élelmiszerlánc – benne az európai mezőgazdasági termelőkkel és a szövetkezeteikkel – képes volt az polgárainak milliói számára biztosítani a stabil ellátást magas színvonalú, biztonságos és megfizethető élelmiszerekkel a Covid–19 kitörésének idején.
A koronavírus-járvány miatt azonban egyre több mezőgazdasági ágazat mutat egyértelmű jeleket, amelyek piaci zavarokra utalnak.
Az érdekképviselet többször is konkrét piaci intézkedések bevezetésére szólított fel, amelyeket a közös agrárpolitika költségvetésén kívüli pénzből kell finanszírozni. Ebben a szakaszban azonban nem született döntés a mezőgazdasági ágazat támogatásáról.
A fogyasztási szokások néhány jelentős változásának drámai következményei vannak az árupiacokon.
Az éttermek, szállodák és vendéglátóhelyek bezárása pusztító hatással van a megtérülésre, mivel az ársáv csúcsának elvesztését jelzi
– áll az összefoglalóban. Például az éttermekben a darabolt, fogyasztott húst részben felváltotta az olcsóbb darált hús. Ezenkívül a virágok és dísznövények értékesítése is gyakorlatilag megszűnt, és ezek a vállalkozások is katasztrofális helyzetbe kerültek. Nincs felvevőpiaca a korábban éttermekbe szállított hasábburgonyának, a célpiacok elvesztése miatt be nem gyűjtött nyers tejnek és a munkaerőhiány miatt abba is hagyott zöldségtermesztésnek.
A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja!