A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által idézett Copa-Cogeca-összefoglaló szerint az agrár-élelmiszerlánc – benne az európai mezőgazdasági termelőkkel és a szövetkezeteikkel – képes volt az Európai Unió polgárainak milliói számára biztosítani a stabil ellátást magas színvonalú, biztonságos és megfizethető élelmiszerekkel a Covid–19 kitörésének idején.
A koronavírus-járvány miatt azonban egyre több mezőgazdasági ágazat mutat egyértelmű jeleket, amelyek piaci zavarokra utalnak. Az érdekképviselet többször is konkrét piaci intézkedések bevezetésére szólított fel, amelyeket a közös agrárpolitika költségvetésén kívüli pénzből kell finanszírozni. Ebben a szakaszban azonban nem született döntés a mezőgazdasági ágazat támogatásáról.
A fogyasztási szokások néhány jelentős változásának drámai következményei vannak az árupiacokon. Az éttermek, szállodák és vendéglátóhelyek bezárása pusztító hatással van a megtérülésre, mivel az ársáv csúcsának elvesztését jelzi – áll az összefoglalóban. Például az éttermekben a darabolt, fogyasztott húst részben felváltotta az olcsóbb darált hús. Ezenkívül a virágok és dísznövények értékesítése is gyakorlatilag megszűnt, és ezek a vállalkozások is katasztrofális helyzetbe kerültek. Nincs felvevőpiaca a korábban éttermekbe szállított hasábburgonyának, a célpiacok elvesztése miatt be nem gyűjtött nyers tejnek és a munkaerőhiány miatt abba is hagyott zöldségtermesztésnek.
Az EU valódi élelmezésbiztonsága és piaci stabilitása nem lehetséges egységes piac nélkül. Mindenki az áruk, szolgáltatások – és egyre inkább az emberek – szabad mozgásától függ – szögezi le az érdekképviselet.
Az elemzés riasztónak nevezi például azoknak a burgonyatermelőknek a helyzetét, akik későbbi szállítási határidőkkel kötöttek szerződést a feldolgozóiparral. A jó tárolási feltételek garantálása érdekében továbbra is viselniük kell a költségeket, hogy megőrizzék a nyers burgonya minőségét, annak ellenére, hogy az alapanyag piaci értéke a semmi alá esett.
A borpiacon a helyzet hétről hétre romlik. A belső piacon a fogyasztás csökkenését, valamint az export visszaesését egyáltalán nem ellensúlyozza a kiskereskedelmi és az online értékesítés. Készletek halmozódnak fel, és ez különösen a nagy értékű termékeket érinti súlyosan.
A baromfi- és a tojáságazatra a szálloda- és vendéglátóipari csatornák bezárása van a legnagyobb hatással. Bizonyos fajokat (például kacsa, galamb, fürj, nyúl, gyöngytyúk, lúd) és termékeket csak bizonyos élelmezési csatornákon keresztül értékesítenek, és nagyon nehéz, szinte lehetetlen ezeket a kiskereskedelembe átirányítani, így középtávon fennáll a túlkínálat veszélye a baromfihústermékek piacán. Ennek az is az oka, hogy az összes kedvezményes vámkontingens mellett beérkezett terméket tárolják, és ezeknek a húsoknak a többsége általában az éttermekbe, szállodákba kerül.
Az elszigetelési intézkedések alacsonyabb üzemanyag-fogyasztáshoz vezetnek az EU-ban és világszerte. Az EU etanoliparában megnövekedett a fertőtlenítőként és kéztisztítóként használt etanol termelése. Az ipari etanol iránt megnövekedett igény viszont nem kompenzálja az üzemanyag-etanol iránti kereslet csökkenését, ezért néhány etanolüzemnek vissza kellett fognia a termelését. Etanolkészletek halmozódtak fel Brazíliában és Amerikában is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.