Agrár

Terméktanácsi fellépés a dömping ellen

Itthon növekedtek a termelők és a feldolgozók költségei.

Továbbra is viszonylag stabil a tejpiaci helyzet, az idényhatások és a koronavírus-járvány okozta gazdasági, társadalmi problémák ellenére a tejtermelés, a -feldolgozás és a késztermék-értékesítés egyaránt működik

– közölte a Világgazdasággal Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Sikerült biztosítani a nyers tej és a tejtermékek exportját, a termeléshez szükséges anyagok Magyarországra szállítását, miközben az enyhe tél miatt korábban jelentkező tavaszi biológiai nyerstej-csúcs ellenére nem alakul ki jelentős nyerstej-felesleg. A forintgyengülés miatt növekedtek a költségek, s a keresleti piac várhatóan fennmarad, ezek a hatások az áremelés irányába hatnak – mondta Harcz Zoltán.

Fotó: MTI – Varga György

A terméktanács szerint a hazai piac stabilitását mutatja, hogy áprilisban márciushoz képest csak 1 százalékkal csökkent az országos átlagár.

Az is tény – fűzte hozzá Harcz Zoltán –, hogy „a tejágazatban jól ismert, problémás nagykereskedői körnél” megjelentek importált dömpingáras UHT-tejek és félkemény sajtok. A szervezet szerint a dömpingár hátterében kifejezetten piacromboló szándék, etikátlan piaci magatartás állhat. A magyarországi tejtermelési és tejtermék-előállítási körülmények nem térnek el olyan mértékben a környékbeli országok és az EU piacán tapasztalhatótól, hogy indokolt lenne ilyen megdöbbentő árkülönbség a tejtermékek árában.

A terméktanács szerint fontos, hogy

a alatt a tisztességesen eljáró tejtermelők, feldolgozók és kereskedők a szervezettől támogatást kapjanak a piaci versenyben, illetve a fogyasztói igények kiszolgálásában.

A tejpiaci szereplőkkel folytatott egyeztetés eredményeként a szervezet elnöksége az etikus piaci magatartásról szóló ajánlást fogadott el. Mégpedig tartózkodás és ellenszavazat nélkül, ami azért is jelentős, mert a termelő, feldolgozó és kiskereskedő elnökségi tagok is egyöntetűen támogatták a javaslatot.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Tej Terméktanács koronavírus tejpiac tejimport Harcz Zoltán
Kapcsolódó cikkek