Magyar gazdaság

Terméktanácsi fellépés a dömping ellen

Továbbra is viszonylag stabil a tejpiaci helyzet, az idényhatások és a koronavírus-járvány okozta gazdasági, társadalmi problémák ellenére a tejtermelés, a -feldolgozás és a késztermék-értékesítés egyaránt működik – közölte a Világgazdasággal Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Sikerült biztosítani a nyers tej és a tejtermékek exportját, a termeléshez szükséges anyagok Magyarországra szállítását, miközben az enyhe tél miatt korábban jelentkező tavaszi biológiai nyerstej-csúcs ellenére nem alakul ki jelentős nyerstej-felesleg. A forintgyengülés miatt növekedtek a költségek, s a keresleti piac várhatóan fennmarad, ezek a hatások az áremelés irányába hatnak – mondta Harcz Zoltán.

A terméktanács szerint a hazai piac stabilitását mutatja, hogy áprilisban márciushoz képest csak

1 százalékkal csökkent az országos átlagár. Az is tény – fűzte hozzá Harcz Zoltán –, hogy „a tejágazatban jól ismert, problémás nagykereskedői körnél” megjelentek importált dömpingáras UHT-tejek és félkemény sajtok. A szervezet szerint a dömpingár hátterében kifejezetten piacromboló szándék, etikátlan piaci magatartás állhat. A magyarországi tejtermelési és tejtermék-előállítási körülmények nem térnek el olyan mértékben a környékbeli országok és az EU piacán tapasztalhatótól, hogy indokolt lenne ilyen megdöbbentő árkülönbség a tejtermékek árában.

A terméktanács szerint fontos, hogy a alatt a tisztességesen eljáró tejtermelők, feldolgozók és kereskedők a szervezettől támogatást kapjanak a piaci versenyben, illetve a fogyasztói igények kiszolgálásában. A tejpiaci szereplőkkel folytatott egyeztetés eredményeként a szervezet elnöksége az etikus piaci magatartásról szóló ajánlást fogadott el. Mégpedig tartózkodás és ellenszavazat nélkül, ami azért is jelentős, mert a termelő, feldolgozó és kiskereskedő elnökségi tagok is egyöntetűen támogatták a javaslatot.

Az ajánlás szerint etikátlan például az indokolatlan kötbérezés – amikor igazoltan a rendkívüli helyzet az oka a késedelemnek – és az elégséges hazai kínálat megléte esetén olcsó importtejtermékkel történő agresszív áruházi akciózás. Ugyanide tartozik a növényi alapú tejtermék-imitátumok megtévesztő kihelyezése és a máshol felesleggé vált, itthon eladni kívánt dömpingáras termékek értékesítése. Ez utóbbi a terméktanács meghatározása szerint azt jelenti, hogy az adott termék ára azonos időben több mint 5 százalékkal eltér a földrajzi eredete szerinti piaci árától. El kell kerülnünk, hogy a magyar tejpiac mások tejfelesleg-

lerakója legyen – jelentette ki az ügyvezető igazgató. Ezzel szemben etikus magatartásnak számít például, ha a piaci szereplők egy-egy elkerülhetetlen árcsökkentést fokozatosan, lépésről lépésre érvényesítenek.

Uniós támogatások

Az Európai Bizottság döntése szerint május 7-től nyújtható be kérelem a vaj, sajt és sovány tejpor magántárolási támogatására, ez a lehetőség elérhető Magyarországon is. Mivel azonban a sajt és a sovány tejpor magántárolásának támogatása nem oldja meg a magyar tejtermelők problémáit, ezért Magyarország az UHT-tejre is kérte a támogatás kiterjesztését.

 

Tej Terméktanács koronavírus tejpiac tejimport Harcz Zoltán
Ezek is érdekelhetik