Agrár

Magyarország mezőgazdasága nőtt az ötödik legnagyobb mértékben

Míg az unióban átlagosan 20 százalékkal bővült, addig Magyarországon 42 százalékot erősödött az agrárium termelése az elmúlt évtizedben.

A mezőgazdaság termelése 42 százalékkal nőtt az elmúlt évtizedben Magyarországon, ami több mint kétszerese az Európai Unióban mért 20 százalékos átlagbővülésnek. Míg a tavalyi évben folytatva a kitartó gyarapodást 3,3 százalékkal emelkedett a hazai agrárium teljesítménye – derül ki az Eurostat friss felméréséből.

Az EU statisztikai hivatalának új publikációjában a kontinens országainak mezőgazdaságait vette szemügyre a 2019-es adatok alapján. Többek között arra is rámutat a felmérés, hogy míg hazánkban 8,7 milliárd euró(körülbelül 3138 milliárd forint), addig az unióban 418 milliárd euró volt agrártermelés teljes volumene, így

Magyarország az uniós termelés 2 százalékát adta a tavalyi évben.

Az első diagramon az uniós tagállamok agrártermeléseinek változásait figyelhetjük meg a 2018-as és 2019-es évek viszonylatában. Ezek alapján az látszik, hogy Európában átlagosan 2,4 százalékkal emelkedett a gazdálkodás a vizsgált időszakban.

Fotó: Eurostat

Az EU átlagot majdnem egy százalékponttal haladja meg a magyar mezőgazdaság bővülése a hozzánk tartozó 3,3 százalékos értékkel a tavalyi évre vonatkozóan.

Amivel hazánk Portugália(3,2 százalék) és Hollandia(3,5 százalék) között az európai középmezőnyben helyezkedik el.

Míg az unió éllovasa e tekintetben Lettország(21 százalék), majd őt követi a dobogón Észtország(16 százalék) és Dánia(13 százalék) mezőgazdasága.

Ezzel szemben több országban még vissza is esett a gazdálkodás mértéke, így Szlovéniában(3,3 százalékkal), Szlovákiában(2,4 százalékkal) és Írországban(1,9 százalékkal) csökkent tavaly.

Az Eurostat adataiból azonban további érdekességek figyelhetőek meg, hogyha 10 éves távlatból vizsgáljuk az agrárium alakulását a kontinensen.

eurostat

Míg az unióban átlagosan az ötödével vagyis 20 százalékkal bővült, addig Magyarországon az EU átlaghoz képest kétszeres arányban, azaz 42 százalékkal növekedett a mezőgazdaság termelése az elmúlt évtizedben.

Így Európában hazánk az ötödik legnagyobb növekedést produkálta ezen a téren.

A legutóbbi tíz évben a legjelentősebb gyarapodást 73 százalékkal Lettország gazdálkodása érte el, majd őket követi a sorban Litvánia(57 százalék) és Észtország(49 százalék) teljesítménye.

Ezzel szemben amíg Máltán átlagosan 0,21 százalékos stagnálás volt jellemző 2010 óta, addig Horvátországban még majdnem 17 százalékkal zsugorodott is a termelés.

Azonban mindenképpen érdemes a friss mezőgazdasági adatokat népesség arányosan is összevetni, amiből az látszik, hogy az Európai Unióban 935 euró(körülbelül 337 ezer forint) volt az átlagos agrártermelés per fő.

Eurostat

A fenti diagram alapján az uniós átlagtól minimálisan elmarad az agrárium lakosság arányos termelése a hazánkban mért 892 eurós(321 ezer forint) értékkel per fő.

Azonban ezzel a magyar agrártermelés népességarányosan még így is a tizedik volt az európai rangsorban.

A kontinensen Dániában(2003 euró per fő) volt a legmagasabb az mezőgazdaság produktivitása a helyi lakosság arányában, majd őket követi Írország(1738 euró) és Hollandia(1686 euró) teljesítménye.

Ezzel szemben az EU sereghajtói Málta(256 euró per fő), Szlovákia(415 euró) és Csehország(516 euró) voltak a tavalyi adatok alapján.

Magyarország Európai Unió agrárium mezőgazdaság földművelés agrár
Kapcsolódó cikkek