Idén október végéig több mint hétezer növénybiztosítási kárbejelentés érkezett a biztosítótársaságokhoz, a kifizetett és tartalékolt kárösszeg tízmilliárd forintnál tart – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményéből.

Ebből a jégkár majdnem 8 milliárd forint, amit több mint 4500 bejelentés nyomán kellett téríteni, de jelentős volt az aszálykár, amire 800 milliót, valamint a tavaszi fagykár is, amire mintegy 400 milliót fizettek ki a biztosítók. 

Az időjárás viszontagságait leginkább az őszi káposztarepce, a kukorica, a napraforgó, a kalászosok, az ültetvények és a zöldségfélék szenvedték meg. A legtöbb kárbejelentés az Alföldről, a Dél-Dunántúlról, Borsod-Abaúj Zemplén megyéből, illetve a baranyai Szentlőrincről és Baksáról, valamint a Bács-Kiskun megyei Kecelről érkezett.

Fotó: Shutterstock

A biztosítók ezekben a napokban összesítik azokat az adatokat és befizetéseket, amelyek nyomán a gazdálkodók utólagosan visszakaphatják az idén kötött díjtámogatott mezőgazdasági növénybiztosításuk díjának legfeljebb hetven százalékát. Évről évre egyre nagyobb az igény erre a termékre, a teljes állománydíj az idén jóval meghaladja a tavalyi mintegy 14,5 milliárd forintot. 

Ezt érzékelve az agrártárca október közepén kétmilliárd forinttal, 11 milliárdról 13 milliárdra emelte az idei keretösszeget (ez tavaly még 7 milliárd volt). A támogatási keretösszeg további növelése lehetővé teszi, hogy az igények dinamikus növekedése mellett is maximális lehessen a támogatási intenzitás. A keret túligénylése esetén ugyanis a 70 százalékos maximális szint arányosan lejjebb csökken – olvasható a Mabisz közleményében. 

Díjtámogatott agrárbiztosítási rendszer

A gazdálkodók – a biztosított növénykultúrától, illetve a káreseményektől függően – most is háromféle konstrukció (A, B és C típusú biztosítási szerződések) közül választhattak.

Az „A” típusú, úgynevezett csomagbiztosítás esetén 8 meghatározott kárnem mindegyikére együttesen köthető biztosítás a hazánkban legnagyobb területen termesztett szántóföldi növénykultúrákra, valamint ültetvényekre. A „B” típusú biztosítás ültetvény és zöldségkultúrákra köthető 8 kárnemre, míg a „C” típusú biztosítás esetén a termelő a szántóföldinövény-kultúráit biztosíthatja a 8 kárnem közül egyre vagy többre.

Az ügyfelek három biztosítótársaság, az Allianz, a Generali, a Groupama, az Agrár Biztosító magyarországi fióktelepe, valamint hét egyesület kínálatából választhatnak. Biztosítási díjtámogatás viszont csak a ténylegesen megfizetett biztosítási díj alapján nyújtható, ennek megtörténtét ellenőrzik a társaságok ezekben a napokban.