A norvég Yara, a világ egyik legnagyobb műtrágyagyártó vállalata bejelentette, hogy kész újraindítani az ammónia gyártását azokban az európai üzemekben, amelyeket szeptemberben állítottak le, s amelyekben azóta eleve tervezett, vagy terven felüli felújításokat hajtottak végre. „A nitrogénműtrágyák ára olyan szintre emelkedett, hogy megtérül a termelés. És az ammónia globális ára is meredeken emelkedett” – indokolta a cég döntését a Yara szóvivője a Reutersnek.

„A kész műtrágyagyártásra gyakorolt ​​hatás korlátozott volt, mivel a veszteséges ammóniatermelést felváltották a Yara Európán kívüli üzemeiből, valamint a Yara globális ammóniakereskedelmi és szállítási hálózatából történő beszerzéssel” – mondta a vállalat.

Múlt héten az Egyesült Államok gazdálkodói levelet írtak az igazságügyi minisztériumnak, és arra kérték a hatóságokat, hogy vizsgálják ki a magas műtrágyaárakat . 

Hasonló vita zajlik Magyarországon is, miután a Nitrogénművek Zrt.-t a több mint 11 milliárd forintra bírságolta kartellezés miatt, ami után a cég tulajdonos fenyegetéssel beillő nyilatkozatot is tett a sajtóban.

A teljes cikk az Agróképen olvasható.