Magyarország szamóca-külkereskedelmi egyenlege negatív, az nagyságrendekkel haladja meg a kivitelt. A behozatal tavaly 8 százalékkal, 3872 tonnára nőtt az előző évihez képest. A szamóca fele Spanyolországból érkezett. Az importáru tetemes része a magyar eperszezon előtt, április–májusban kerül a hazai piacra. A magyarországi szamócatermés kis hányadát szállítják külpiacokra, az elmúlt évben a friss termék Szlovákiába, Ukrajnába és Ausztriába került. Magyarország szamócaexportja 83 százalékkal bővült tavaly a 2020-ban kiszállított mennyiséghez viszonyítva, de így is mindössze 68,3 tonnát tett ki.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon az importszamóca – amely spanyol áru volt – a 9. héten jelent meg a kínálatban. Az importterméket a magyar szamóca piacra lépéséig (vagyis a 13. hétig) az előző évihez képest 3 százalékkal magasabb nagykereskedelmi áron, kilogrammonként 1690 forintért értékesítették.

Fotó: Lang Róbert

Az importszamóca a magyarországi termékkel párhuzamosan van jelen a kínálatban, és nagykereskedelmi ára a 14–21. hetek átlagában 6 százalékkal alacsonyabb volt (1103 forint kilogrammonként), mint az előző év azonos időszakában. A hazai szamóca az idén 4000 forintos termelői áron lépett a piacra a 13. héten, és ez a 14–21. hét átlagában 6 százalékkal csökkent az elmúlt év azonos időszakának átlagárához képest, kilogrammonként 2420 forintra. A budapesti fogyasztói piacokon a 17. héten átlagosan 1480–2480 forintos áron jelent meg a magyarországi szamóca, az ár a kínálat bővülésével a 21. hétre 1280–1480 forintra csökkent kilogrammonként.

A FreshPlaza nemzetközi kitekintése szerint Spanyolországban a szamócatermés – a tavaszi kedvezőtlen időjárás miatt – 6 százalékkal kevesebb lehet 2022-ben, mint egy évvel korábban, ami az mérséklődését okozta márciusban és áprilisban. Lengyelországban a szamóca vetésterülete az elmúlt években csökkent, 2021-ben 6 százalékkal, 35,5 ezer hektárra. Május közepén a termelői ár 30 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Ennek oka egyrészt a görögországi szamóca fokozott jelenléte az orosz–ukrán háború miatt, másrészt a fogyasztók gyengébb kereslete a termék iránt.

Németországban szakértők szerint bőséges a belföldi kínálat, mert az időjárás kedvezett a szamóca érésének, ugyanakkor gyenge kereslet mutatkozik a gyümölcsre. A németországi nagybani piacokon a 20. héten a szamócát alacsonyabb áron kínálták, mint egy évvel korábban: a belföldi szamóca nagykereskedelmi ára 47 százalékkal, 3,47 euróra csökkent kilogrammonként, ezzel egy időben az importtermék ára is mérséklődött.

Olaszország déli részén a kedvezőtlen időjárás és a munkaerőhiány okozott nehézségeket. Emilia-Romagna tartományban a szezon késett, ezért a koraiságból származó előny nem érvényesült.

Görögországban a kedvezőtlen időjárás miatt szakértők terméskiesést valószínűsítettek a kiemelkedően jónak számító 2021. évhez képest. A görög szamóca iránt március elejétől nőtt a kereslet mind Ázsia, mind az Öböl menti, mind az európai országok részéről.

Népszerű a Szedd magad!

Az előző hét végén indult be teljes lendülettel a szabadföldi szamócaszezon Magyarországon, több Budapest környéki Szedd magad! helyszínen kifejezetten sokan voltak május utolsó szombatján és vasárnapján. A FruitVeB összesítése szerint a kiskereskedelmi ár alatt, nagyjából a kilogrammonkénti 780–1300 forintos ársávban kínálják a garantáltan friss szamócát ezek a helyszínek.