Elérte Békés megyét is a madárinfluenza-járvány: Tótkomlóson, egy több mint háromezer tömőludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza esetleges megjelenésére. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta a gazdaság állatainál.

Waddling Christmas roasts Geese waddling across a meadow on the organic farm Auguste of the Lebenshilfe workshops, Hand in Hand GmbH in Kolkwitz, Germany, 07 November 2015. Around 1,200 geese are held here in supplies for the Christmas holiday season. Photo: Patrick Pleul/ZB. | usage worldwide   (Photo by Patrick Pleul/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az állategészségügyi szakemberek felszámolták az érintett állományt annak érdekében, hogy elejét vegyék a járvány továbbterjedésének. Az érintett gazdaság körül a szakemberek kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint a kibővített megfigyelési körzetet.

Továbbra is hatályban vannak a korábbi madárinfluenza-kitörések okán bevezetett korlátozások és kötelező tamponvizsgálatok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye vírusmentes területein. A fentieken túl az ország egész területén érvényben van a víziszárnyasok technológiai mozgatását megelőző, kötelező tamponvizsgálat.