Kismértékben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxinszennyezést egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem termékeiben a Nébih laboratóriuma, ezért – az aktuális iparági körülményeket és kockázati tényezőket figyelembe véve – a hatóság országos célellenőrzést rendelt el múlt héten. Az érintett tételek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. 

Food quality control expert inspecting a milk Food quality control expert inspecting a milk
tejüzemi vizsgálat, nehib, toxin
Fotó: Getty Images

A további vizsgálatok mostanáig nem tártak fel újabb szennyezett késztermékeket, 

az élelmiszer-biztonsági hatóság szerint a hazai tejek és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók. 

Az idei év időjárása különösen kedvezett a kukoricánál a penészgombák szaporodásának és az általuk termelt toxinszennyeződés kialakulásának, ami a szennyezett takarmány elfogyasztásával átkerülhet a tejbe is. A hatóság emiatt a takarmány-, valamint a tejágazatot egyaránt vizsgálja, képviselőikkel pedig szoros és folyamatos kapcsolatot tart. Mint emlékezetes, piaci szereplők korábban már felhívták a figyelmet arra, hogy az idei kukoricaterméssel minőségi problémák vannak, és csak az igazoltan toxinmentes árut vásárolják fel.  

A Nébih az ismert kockázat miatt minden érintett szereplőt felelős vállalkozói magatartásra szólított fel.

A toxinok jelenlétét az élelmiszerláncból nem lehet teljes mértékben kiküszöbölni, azonban mindent meg kell tenni a toxinmennyiség csökkentése és a termékekben határérték alatti értéken tartása érdekében, amihez a vállalkozásoknak rendszeres önellenőrző vizsgálatokat kell végezniük. Fontos, hogy az esetleges pozitív, azaz határérték feletti eredményről a magánlaboratóriumok is kötelesek tájékoztatni a Nébihet.