Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára – közölte az MTI-vel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

20200714 GyőrszentivánMegkezdték a búza aratását.Képen: Csonka László gabonafelvásárló.
Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld (képünk illusztráció)

Tudatták: a NAK szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztálya hétfőn rendkívüli ülésen vitatta meg a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona okozta problémákat. Az ülésen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését. 

Az utóbbi hónapokban egyre több gazdálkodó kereste meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát amiatt, hogy az Ukrajnából beszállított gabona súlyos piaci zavarokat okoz, letöri az árakat, és eladhatatlanná teszi a hazai terményeket

– írták a közleményben.

Az tavaly nyáron felfüggesztette az Ukrajnából érkező árukra a vámok és a vámmentes kontingensek alkalmazását, hogy harmadik országokba továbbszállíthassák a gabonát. Az átgondolatlan brüsszeli döntések miatt példátlan mennyiségben érkezett ukrán gabona és olajos magvak a kelet-közép-európai, így a magyar piacra is. 

Ez tovább nehezítette a hazai gazdálkodók súlyos helyzetét, ami a tavalyi történelmi aszály és a jócskán megemelkedett termelési költségek miatt alakult ki

– írja a közlemény.

A NAK hangsúlyozta, már korábban felszólította az uniós döntéshozókat, hogy tegyenek piacstabilizáló lépéseket, kompenzálják a magyar gazdákat az átgondolatlan intézkedések miatti veszteségekért. A NAK fontos európai uniós alapértéknek tekinti a szolidaritást, ami csak úgy működhet, ha valamennyi tagállam egyformán viseli a vele járó terheket. Semmiképp sem fogadható el, hogy az intézkedések árát csak néhány tagállam, jelen esetben az Ukrajnával szomszédosak vagy hozzá közeliek fizetik meg – írják a közleményben.

A NAK hangsúlyozta, nyomatékosan kérték, hogy 

az ukrán terményekkel szemben is tartassák be az uniós termelésre vonatkozó növényvédelmi és növényegészségügyi, környezetvédelmi előírásokat,

az EU ugyanolyan szigorú követelményeket alkalmazzon a behozott mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre, mint amilyeneket az uniós termelőktől megkövetel.

Nagy István: a kétes eredetű ukrán gabonával megbénították a belföldi kereskedelmet

Nem áthalad az országon, hanem itt ragad az ukrán gabona, ami leállította a belpiaci gabonakereskedelmet és letörte az árakat. A piacon megjelentek a nepperek is, az általuk behozott kétes eredetű gabona pedig élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent, amitől meg kell védeni a magyar fogyasztókat – mondta a Mediaworks központi szerkesztőségének adott interjújában Nagy István agrárminiszter.