Az agrártárca közelmúltban hozott döntése nyomán induló új, 8 milliárd forintos támogatási programmal több mint 80 milliárd forintot ítéltek meg több mint 14 ezer kisüzemi gazdálkodónak – erről Nagy István agrárminiszter beszélt a 24. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztiválon.

Nagy István
A miniszter szerint a völgyben méltó helye és kultúrája van a sajtoknak, boroknak
Fotó: Agrárminisztérium

Az új felhívás keretében 15 ezer eurónak megfelelő forintnyi, 5 évre nyújtottak be egy összegű, átalányjellegű támogatásra kérelmet a kis méretű üzemet működtető őstermelők és vállalkozások. A Közös Agrárpolitika Stratégia Tervben 5300 milliárd forint jut a magyar vidéknek – hangsúlyozta.

Megítélése szerint tovább nőtt a kistermelői, kézműves tejtermékek népszerűsége, egyre tudatosabbak a vásárlók. Úgy látja, hogy a Hármas-Körös völgyében méltó helye és kultúrája van a sajtoknak, a boroknak. A Sajt- és Túrófesztivál a hagyományainkról, a kultúránkról, a zenéinkről, a táncainkról, a gasztronómiánkról szól. Az esemény jelentőségét jól példázza, hogy Magyarországon az elmúlt években nőtt az egy főre jutó sajtfogyasztás.