BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akadálytalanul zajlik az aratás

Az aratás közepén vagyunk, csaknem 1,8 millió hektárról gyűjtik be a termést, az őszi vetésterületek nagysága átlag feletti ebben a gazdálkodási évben – közölte Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető közösségi oldalán kiemelte, hogy fennakadás nélkül zajlanak a nyári betakarítási munkálatok a földeken. A kalászosok és a repce kedvező állapotban voltak a munkálatok kezdetekor. Ezen kultúrák esetében a termés országos mennyisége és átlaghozama az előzetes várakozásokhoz képest alacsonyabbnak ígérkezik, de természetesen lényegesen jobb a tavalyi, történelmi aszályos esztendőnél. Hangsúlyozta, az őszi árpa több mint háromnegyedét már betakarították, a jelenlegi hozammal számolva 2,1 millió tonna körüli eredmény várható, szemben a 2022-es 1,4 millió tonnás mennyiséggel. 

Agrárminisztérium
Fotó: Fekete István
aratás, 2023, gabona, termés, termény,
A kalászosok és a repce is jobb állapotban várta az aratást, mint egy éve.
Fotó: Fekete István / Agrárminisztérium

Az őszi búza termőterülete az előző évekhez képest jelentősen növekedett, a nagyobb területről 5,5 millió tonna körüli termés várható. Az őszi káposztarepcét a tavalyi évnél 50 ezer hektárral kevesebb, 189 ezer hektáron termelték, innen jó termésátlaggal 614 ezer tonna körüli össztermést vár az agrártárca. 

Nagy István kitért arra is, hogy a tavaszi vetések a teljes, 2,1 millió hektáros összterülettel lényegében megfelelnek a korábbi évek nagyságrendjének. 

A vetésterületen belül azonban eltolódás jelentkezik, a napraforgóvetések idei 678 ezer hektáros területe emelkedett a korábbi évek átlagához képest, a kukorica idei vetésterületének 746 ezer hektárra történő csökkenése mellett. 

A változás mögött a piaci folyamatok és a tavalyi aszályos év relatíve alacsony termésátlaga áll.

Feszült a gabonapiac, már nem csak az ukránok támadják az olasz importőröket

Közben kiderült: a májusi eső néha csak ezüstöt ér.

A nyári betakarítási munkálatok miatt 

nagyobb számban közlekednek az utakon mezőgazdasági munkagépek, ezért az agrárminiszter türelmet és fokozott figyelmet kér a járművezetőktől. 

A balesetek elkerülése érdekében a kombájnok, traktorok, szállító járművek észlelésekor közlekedjünk mindig körültekintően – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.