Magyarország ásványvíz-nagyhatalomnak számít, a nagy, ismert márkák mellett számtalan kisebb palackozó termékei közül választhatnak a vásárlók. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint itthon csaknem 274 ásványvízkutat tartanak nyilván, a palackozóüzemek pedig évente mintegy 1200-1300 millió liter hazai forrásból származó ásványvizet palackoznak. A legtöbb ásványvízkúttal Pest, illetve Bács-Kiskun vármegye büszkélkedhet.

20220510 Debrecen

Együttműködési megállapodást írtak alá  a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, a DE Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma, valamint az AVE Ásványvíz Gyártó és Forgalmazó Kft. képviselői a cég telephelyén.

Fotó: Kiss Annamarie
KA Hajdú-Bihari Napló20220510 DebrecenEgyüttműködési megállapodást írtak alá  a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, a DE Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma, valamint az AVE Ásványvíz Gyártó és Forgalmazó Kft. képviselői a cég telephelyén.Fotó: Kiss AnnamarieKA Hajdú-Bihari Napló
A belföldi keresletet döntően a hazai ásványvíz-palackozók elégítik ki.
Fotó: Kiss Annamarie / Mediaworks

Az ásványvízfogyasztás az elmúlt évtizedekben a többszörösére emelkedett, s míg korábban a szén-dioxiddal dúsított vizek voltak a legnépszerűbbek, manapság a szénsavmentes ásványvíz a kedveltebb. Bár az ásványvizet már nem lehet szezonális terméknek nevezni, a nyári időszakban jellemzően megnő a kereslet a palackozott vizek iránt. 

Miközben a nyolcvanas években az egy főre jutó fogyasztás évente 3 liter körül mozgott, ma már meghaladja a 130 litert.

A hazai ásványvízfogyasztás ezzel az értékkel az Európai Unióban az első öt ország között van. Országos szinten mintegy 1200-1300 millió liter ásványvíz kerül piacra évente.

A NAK szakértői szerint a fogyasztás emelkedése egyebek között annak is köszönhető, hogy egyre többen ismerik fel az ásványvízfogyasztás kedvező hatásait. Az ásványvíz eredeténél fogva tiszta, minden kémiai és mikrobiológiai szennyeződéstől mentes, természetes élelmiszer, 

az emberi szervezet életműködése szempontjából kedvező összetételben és mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket,

ugyanakkor minőségét szigorú szabályok garantálják. A rendszeres, hivatalos ellenőrzések mellett a palackozó vállalatok saját kémiai és mikrobiológiai laboratóriumaiban folytatott folyamatos ellenőrzései is biztosítják a minőség állandóságát.

A hazai palackozott vizek döntő többsége ásványvíz, ezenkívül palackozott forrásvíz, ivóvíz és különféle dúsított, illetve ízesített vízalapú italok kerülnek a boltok polcaira. Bár az importvizek is megjelennek a kínálatban, ezek aránya elhanyagolható, a vásárlók döntő többségben hazai eredetű palackozott ásványvizekkel találkozhatnak a boltokban.

A NAK közleménye megemlíti, hogy míg az elmúlt évtized közepéig a szén-dioxiddal dúsított ásványvizek iránti kereslet volt a meghatározó, manapság már a szénsavmentes verziót fogyasztják többen: 2019-ben már ez a típus tette ki a teljes fogyasztás 57 százalékát. Az egészségre gyakorolt hatása szempontjából egyébként mindegy, hogy szénsavas vagy szénsavmentes ásványvizet fogyasztunk. 

Magyarországra költözik a Pepsi – Balogh Levente megerősítette a Világgazdaságnak

Már azt is tudjuk, meddig elegendő a víz Szentkirályon.