Élelmiszer-biztonsági előírások megsértésének gyanúja miatt eljárást indított az egyik Magyarországon is kiterjedt bolthálózattal rendelkező kiskereskedelmi lánccal szemben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a hatóság szakemberei szalmonella jelenlétét mutatták ki egy Németországból származó, előre csomagol darált sertéshústermékben. 

20201229 BudapestVirsli választék Szilveszter előttfotó: Végh István (VI)Bors 20201229 Budapest
Virsli választék Szilveszter előtt
fotó: Végh István (VI)
Bors
A friss áruk esetében kiemelt jelentősége van a termékek származásának.
Fotó: Végh István / Bors

Az esetre akkor derült fény, amikor a Nébih szakemberei mikrobiológiai vizsgálat céljából mintát vettek a boltokban kapható, friss darált sertéshús termékekből – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Húsiparosok Szövetsége közleményéből. Mivel a termék vélhetően már nincs a boltokban – a rövid szavatosság miatt gyorsan túladhatott rajta az áruházlánc – 

Bár a vásárlók részéről túlzott aggodalomra nem ad okot az ügy, a szalmonella ugyanis alapos hőkezelés után eltűnik a termékekből, egy dologra viszont nagyon jól rávilágít az eset. Ahogyan arra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Magyar Húsiparosok Szövetsége is számtalan esetben felhívta a figyelmet, a friss áruk esetében kiemelt jelentősége van a termékek származásának.

A magyar élelmiszerek Európa legszigorúbb élelmiszer-biztonsági ellenőrzésén esnek át, ráadásul a külföldi országokból behozott árukkal ellentétben a szállítási folyamat is lényegesen rövidebb, ami nemcsak a termékek minőségét, hanem az áruk frissességét is garantálja.

20221229_Tatabánya Húsbolt  Hentesáru boltÚjévi malac a tatabányai Rotyis Gábor hentesnél.  Szilveszter Fotó: Novotni Ákos  NÁ  Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra  HUSZ A képen: Rotyis Gábor hentes20221229_Tatabánya 
Húsbolt  Hentesáru bolt
Újévi malac a tatabányai Rotyis Gábor hentesnél.  Szilveszter 

Fotó: Novotni Ákos  NÁ  Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra  HUSZ 
A képen: Rotyis Gábor hentes
A jó minőségű magyar hústermékek szigorú ellenőrzésen esnek át.
Fotó: Novotni Ákos / Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra

Továbbra is szeretnénk arra ösztönözni a fogyasztókat, hogy a vásárlás során minden alkalommal tudatosan válasszanak az áruházak kínálatából. Egy jelentős akció esetében is mérlegeljék, valóban megéri-e az olcsóbb külföldi terméket választani a garantáltan jó minőségű magyar áru helyett.

Gíroszosoknál tartottak alapos ellenőrzést a Nébih ellenőrei

A Nébih az ellenőrzéseken a többi között a létesítmények általános higiéniai állapotát, a takarítási gyakorlatot, a rágcsálóirtást is vizsgálta.

Ugyanakkor az üzletláncoknak sem lehet érdekük, hogy silány minőségű áruval szolgálják ki a vevőiket. A Nébih bízik abban, hogy

egyszeri esetről van szó, a kiskereskedelmi láncok pedig a jövőben az alacsony beszerzési árú, kétes minőségű külföldi termékek helyett a megbízható magyar beszállítói kapcsolataikra hagyatkozva, biztonságos hazai árukkal töltik fel a polcaikat.