Szeptemberben 153,57 forint volt Magyarországon a nyerstej egy kilogrammra vetített országos termelői átlagára, ami 1 százalékos emelkedés az előző havi értékhez képest – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) friss piaci jelentéséből. A beltartalmi értékek javultak, a fehérjetartalom 0,06, a zsírtartalom pedig 0,03 százalékponttal emelkedett, és mivel az alapár változatlan maradt, az átvételi árak minimális növekedése gyakorlatilag ezen értékek gyarapodásának köszönhető.

Hajdúböszörmény, 2018. június 30.Félkör alakú sajtot rak a polcra a társaság egyik dolgozója a Kőröstej Kft. Hajdúböszörményi  Üzemében. Napi 250.000 liter tejet dolgoznak fel és gyártanak belőle nagyrészt kashkaval és trappista sajtot. A társaság hajdúböszörményi üzemébe nagyüzemek, mezőgazdasági vállalkozások és őstermelők szállítják a tejet. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Hajdúböszörmény, 2018. június 30.
Félkör alakú sajtot rak a polcra a társaság egyik dolgozója a Kőröstej Kft. Hajdúböszörményi  Üzemében. Napi 250.000 liter tejet dolgoznak fel és gyártanak belőle nagyrészt kashkaval és trappista sajtot. A társaság hajdúböszörményi üzemébe nagyüzemek, mezőgazdasági vállalkozások és őstermelők szállítják a tejet. 
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Itthon a trappista sajt piacán a legélesebb a verseny az áruházláncok között. 
Fotó: Oláh Tibor / MTI

A szeptemberi nyerstej-átlagár így is 20 százalékkal maradt el az előző év azonos hónapjának átlagárától, a januári rekordárnál pedig közel 30 százalékkal alacsonyabb. A nyerstej felvásárlása szeptemberben az előző havi mennyiséghez képest 4, a 2022. szeptemberihez pedig 3 százalékkal volt kevesebb. A nyerstej kiviteli ára – szintén egy kilogrammra vetítve – 163,54 forint volt idén szeptemberben. Ez az ár az előző havihoz képest 4 százalékkal emelkedett, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 26 százalékkal csökkent. 

Az exportár így 6 százalékkal volt magasabb a belföldi termelői átlagárnál.

Az áremelkedés, és a hazai felvásárlás csökkenése meg is látszott a forgalmi adatokon: az AKI mérése szerint a nyerstej kiszállítása 12 százalékkal nőtt 2023 szeptemberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A Tej Terméktanács azt közölte, hogy a nyerstej kiviteli aránya 10,7 százalékos.

Az AKI adatai alapján egy hónap alatt, vagyis szeptemberben az augusztusihoz képest 3 százalékkal emelkedett a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej feldolgozói értékesítési ára, a trappista sajté 2, a 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej és az adagolt vajé pedig 1-1 százalékkal lett magasabb. A tejföl ára eközben stagnált, míg a gyümölcsös joghurt ára 3 százalékkal csökkent. Ugyanebben az összehasonlításban a KSH adatai szerint 

a pasztőrözött 2,8 és 1,5 százalék zsírtartalmú ESL-tej, valamint a 12 százalék zsírtartalmú tejföl fogyasztói ára 2, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tejé, a 20 százalék zsírtartalmú tejfölé, és a gyümölcsös joghurté egyaránt 3 százalékkal csökkent, míg a trappista tömbsajt ára 5 százalékkal mérséklődött.

Az AKI nemzetközi kitekintéséből kiderül, hogy a nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 augusztusában az Európai Unióban 17, Amerikában 18 százalékkal, Új-Zélandon pedig 27 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A nyerstej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban a 34–42. hét között 4 euróval 55 euró/100 kilogrammra nőtt. Hollandiában viszont – egy ennél szűkebb időszakot vizsgálva – árcsökkenés látszik a 36–42. hét közötti, ekkor ugyanis a 4,4 százalék zsírtartalmú nyerstej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 2,5 euróval 45,5 euró/100 kilogrammra csökkent. 

Lejtőre került a tejtermelés, segítséget kér a minisztériumtól a terméktanács

Egyre több tehenészet zár be, sokan megszabadulnak a vemhes üszőktől.