Az előző hónaphoz képest augusztusban minimális mértékben, 1 százalékkal csökkent Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára – közölte tejpiaci jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) A nyers tej átvételi ára egy kilogrammra vetítve 151,47 forint volt. A nyers tej fehérjetartalma stagnált, zsírtartalma pedig minimálisan, 0,05 százalékponttal javult, így az alapár csökkenése is 1 százalékos volt. Nagyobb a különbség a tavaly augusztusi átlagos tejárhoz képest, akkor ugyanis 17 százalékkal volt magasabb a nyers tej átlagára az idén augusztusinál. A tejárcsökkenés ütemének mérséklődését mutatja, hogy júliusban a nyers tej átlagára 5 százalékkal volt alacsonyabb a júniusihoz képest. 

Augusztusban is kevesebb tejet vásároltak fel a feldolgozók.
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Folytatódott a tejfelvásárlás mennyiségi csökkenése: augusztusban az előző havinál 3 százalékkal, a 2022. augusztusinál pedig 4 százalékkal volt kevesebb. A nyers tej kiviteli ára 156,53 forint volt a múlt hónapban, a júliusihoz képest 6 százalékkal nőtt, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 26 százalékkal csökkent. Jellemző a piaci helyzetre, hogy 

az olaszországi azonnali tejárak ötödik hónapja emelkednek, ami áprilisi mélypontjuk óta már 20 százalékot jelent

– hívta fel a figyelmet Fórián Zoltán, az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője az Agroképen megjelent elemzésében. Az AKI adatai szerint a kiviteli ár augusztusban 3 százalékkal volt magasabb a termelői átlagárnál, a nyers tej kiszállítása pedig 25 százalékkal nőtt 2023 augusztusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 

Kulik Zoltán: elértük a mélypontot, fordulat jöhet a tejpiacon, és ismét jövedelmező lesz a tejtermelés

Az árak csökkenhetnek, a jövedelmezőség növekedhet.

A különböző tejtermékek közül a gyümölcsös joghurt, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej és az adagolt vaj feldolgozói értékesítési ára 2, illetve 1-1 százalékkal nőtt, a trappista sajté stagnált, míg a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej és a tejföl ára 1, az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé pedig 4 százalékkal csökkent augusztusban az előző havihoz képest. 

A fogyasztói árakban ezeknél nagyobb mértékű árváltozásokról számolt be a KSH: 

a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej fogyasztói ára 8 százalékkal emelkedett, a gyümölcsös joghurté nem változott.

A pasztőrözött 1,5 és 2,8 százalék zsírtartalmú ESL-tej egyaránt 1 százalékkal lett olcsóbb, a 12 és a 20 százalék zsírtartalmú tejföl fogyasztói ára 2, a trappista tömbsajté 4, az adagolt vajé pedig 6 százalékkal csökkent.

A világpiacon eközben – mint Fórián Zoltán idézett elemzéséből kiderül – az elmúlt hónapokban az alacsonyabb tejárak a legtöbb kulcsfontosságú globális tejtermelő régióban a kínálat csökkenését eredményezték. Egyre közelebb van azonban az „ostorcsapás”, vagyis a kereslet bővülése túlnő a kínálaton. A szakértő úgy véli, hogy a tejárak csökkenésének vége igazából csak az év végi ünnepek előtt lesz érzékelhető, a fogyasztói árak pedig nem maradnak tartósan csökkenő trendben. A bázishatás miatt ugyan éves összevetésben a statisztika látványos ármérséklődést mutat majd, de valójában a már elkezdődött oldalazás lesz az elkövetkező hónapokban jellemző a fogyasztói árakban.