Hatezer tonna búzával, kukoricával van tele az egyik somogyvári agrárvállalat tárolója – számolt be a Sonline. Jancsekity Ferenc, a Somogyvári Mg Zrt. elnök-igazgatója a Sonline-nak arról beszélt, hogy a jelenlegi 62 ezer forintos felvásárlási ár jóval az önköltségi ár alatt van. Emiatt épp csak annyit adnak el, hogy beférjenek a tárolókba, és abban bíznak, hogy ismét emelkednek a felvásárlási árak, amikor már megérné értékesíteni.

A gazdák abban bíznak, hogy ismét emelkednek a felvásárlási árak.
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Vida István, a Spekula Kft. tulajdonosa szerint a somogyi gazdák többsége betárolta a búzát, kukoricát. Január közepén várhatók pontos számok, hogy az olasz piacokon emelnek-e a terményárakon – mondta el Vida István, akinek vállalata évente 100-120 ezer tonnás terményforgalmat bonyolít le bel- és külföldön. 

A cikkből kiderül még: piacvesztést szenvedtek el a gazdák az ukránoknak adott engedmények miatt. Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke szerint ha marad az ukrán terményekre a vám- és kvótamentesség, akkor nem várható változás. Nehezíti a magyar gazdák dolgát, hogy a terményekkel a mi piacainkra törnek be – magyarázta. Nyárig folyamatos a területalapú támogatások kifizetése, a kormány soha nem látott pénzösszeget fizet ki a gazdáknak, próbálja segíteni őket a nehéz helyzetükben.