Nemzetközi gazdaság

Hiába önti a piacokra a gabonát, dagad Ukrajna külkereskedelmi hiánya

A háború kitörése után kilövő gabonaárak mára visszatértek a földre, ami az ukrán külkereskedelem számain is látszik.

Hiába nőtt kilóra az ukrán a bevétel mégis csökkent az ukrán gazdasági tárca sajtószolgálatának tájékoztatása szerint. Tavaly Ukrajna 100 millió tonna terméket exportált, ami mintegy 112 ezer tonnával haladja meg az egy évvel korábbit, ám a kivitelből származó bevétel 18,7 százalékkal, 35,8 milliárd dollárra csökkent.

UKRAINE
The grain terminal at the port in Odessa, where Ukraine ships wheat according to the grain agreement they currently have with Russia - Danish Acting Minister of Defense Troels Lund Poulsen (not seen), together with Ukraine's Minister of Defense Oleksii Reznikov (not seen), visits the civilian part of the port in Odessa, where they are briefed on the shipment of wheat from Ukraine , Monday 10 April 2023.. (Photo: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix) (Photo by BO AMSTRUP / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix via AFP)
Fotó: AFP

A Magyarországon és Európa-szerte oly sok vitát kavaró ukrán gabona tavaly is a kivitel legjelentősebb részét adta, a kukorica volt a legnagyobb volumenű exportcikk, kivitele 5 százalékkal nőtt. Azonban míg 2022-ben a háború kitörése után kilőtt a termék árfolyama az árupiacokon, tavaly már lejjebb mentek az árak, és Ukrajna bevételei is csökkentek a termény kiviteléből, mégpedig 16,8 százalékkal – írja a Kárpáti Igaz Szó.

Az exportbevételek szempontjából 2023 az utóbbi tíz esztendő egyik legrosszabb éve volt

– jelentette ki Julija Szviridenko gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes. A politikus a gyenge teljesítmény fő okának a logisztikai problémákat látja.

Tavaly az importált áruk teljes összege 62,2 milliárd dollárt tett ki. A külkereskedelem deficitje elérte a 26,4 milliárd dollárt. Ukrajna helyzetét nehezíti, hogy már Washington is az országnak nyújtott támogatás visszafogását tervezi , miközben az által nyújtott támogatás küllőjébe a magyar vétó dugott botot. Az ukrán költségvetés külső támogatások hiányában akár a közalkalmazottak bérét és a nyugdíjak kifizetését sem biztos, hogy képes lesz finanszírozni.

 

 

 

 

ukrán gabona Ukrajna háború kivitel árupiac
Kapcsolódó cikkek