BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkent Európa állatállománya tavaly

Az Európai Unió állatállománya tavaly kilenc százalékkal csökkent. Az uniós országok között jókora különbségek tapasztalhatók.

Tavaly a sertés- és a szarvasmarha-állomány 1, a juhállomány 3, a kecskeállomány pedig 5 százalékkal lett kevesebb, tavaly az Európai Unióban 133 millió sertést, 74 millió szarvasmarhát, 58 millió juhot és 11 millió kecskét neveltek a gazdaságokban – derült ki az Eurostat legfrissebb adataiból.

Ecological Educational Sheep Farm In Krakow, Poland

állat
állatállomány
Fotó: NurPhoto via AFP

A szervezet azt is megállapította, hogy az elmúlt évtizedben valamennyi haszonállatfaj állománya ritkult. A legkevésbé a szarvasmarhák száma csökkent az EU-ban, 2013-hoz képest 5 százalékkal, ezt követi a sertéseké 6 százalékkal. Az állattartók tavaly 9, illetve 15 százalékkal kevesebb juhot és kecskét neveltek.

Míg 2023-ban a sertés- és szarvasmarha-állományok uniós szintű számbeli változása 2022-höz képest viszonylag mérsékelt volt, az uniós országok között jókora különbségek tapasztalhatók. Horvátország és Írország sertésállománya 10 százalékkal csökkent, míg Bulgáriában és Máltán mintegy 21 százalékkal nőtt.

A szarvasmarha-állomány Lettországban csökkent a legnagyobb mértékben – 6 százalékkal –, ezt követi Litvánia, Észtország, Portugália, Finnország és Magyarország, ahol 3 százalékos visszaesés volt tapasztalható.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.