A téli hónapok egyik legnagyobb hátránya, legalábbis az autósoknak, hogy reggelente kaparhatják a jeget az ablakokról. Emiatt korábban kell indulni, illetve sokszor a jégmentesítés nem is olyan egyszerű művelet. Az interneten számos tipp, trükk és praktika terjed arról, hogy miként lehet hatékonyan eltávolítani a jeget a szélvédőkről. Szakértők szerint ezeknek a tanácsoknak a nagy része csak árt az autónak.

© Katona Tibor 20201203 ZalaegerszegLeesett az első decemberi ónoseső, kaparhatták a jeget az autósok a reggeli órákban. Fotó:  Katona Tibor KTZalai HírlapKépen: Hajdu  Lajos helyi lakos jégtelenít  20201203 Zalaegerszeg

Leesett az első decemberi ónoseső, kaparhatták a jeget az autósok a reggeli órákban. 

Fotó:  Katona Tibor KT
Zalai Hírlap
Képen: Hajdu Lajos helyi lakos jégtelenít
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az egyik legelterjedtebb tévhit a téli jégtelenítésről és párátlanításról, hogy ilyenkor érdemes az autóban bekapcsolni a levegőkeringetést. Ez a funkció minden autóban megtalálható, a gombján egy kis autó piktogram van, benne egy forgó nyíllal. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy 

a téli hidegben soha nem szabad bekapcsolni a levegőkeringető rendszert.

Általános szabály, hogy amikor kint hideg van, győződjön meg róla, hogy a keringtetőgomb ki van kapcsolva 

– mondta Eden Tyres szakértő egy interjúban. Elmondta, hogy meleg időben hasznos a funkció, hogy friss levegőt forgasson a fülledt autóban, vagy akkor, amikor a légkondicionáló üzemel. Amikor viszont kint hideg van, a levegő keringetése nemcsak értelmetlen, de még káros is. Amikor hideg időben be van kapcsolva a fűtés az autóban, a légkeringető egyrészt kiengedi a meleget, másrészt a beáramló hideg levegő párát képez a kocsiban – írta meg a LAD Bible. Tehát télen a légkeringetés miatt lepárásodhat a szélvédő, ezzel veszélybe sodorva a sofőrt és a környezetét.

Az is rendkvül fontos, hogy az autósok indulás előtt mindig ellenőrizzék a járművet, hogy az alkalmas-e az útra. Fontos megnézni, hogy a szélvédőmosó folyadék használható-e. Amikor menet közben derül ki, hogy a mosófolyadék belefagyott az autóba, az nagyon veszélyes tud lenni.

Egy másik népszerű trükk, ami a közösségi médiában terjed a szélvédő jégtelenítésére, a zacskóba töltött forró vízzel való törölgetés. Ennek lényege, hogy egy lezárható zacskót meg kell tölteni forró vízzel, és mint egy szivaccsal, át kell vele dörgölni a szélvédőt, hogy leolvassza a jeget. Ennek egyszerűbb verziója, amikor egyszerűen ráöntik az üvegre a forró vizet.

Ez a trükk rendkívül problémás. 

A hirtelen hőmérséklet-változás miatt sérül az üveg, apró repedések képződnek rajta, amelyek menet közben tovább súlyosbodhatnak. 

Drasztikus esetben be is törhet a szélvédő.

A szakértők azt tanácsolják, hogy a legjobb módja az autó védelmének, ha a sofőrök megelőzik a jegesedést. Érdemes szélvédőburkolóval letakarni az üveget, hogy reggelre ne fagyjon le. Ha mégis jegesedéssel kel megbirkózni, a legjobb a jégoldó sprék használata. Ezek a készítmények nem ártanak az üvegnek.