Az első Suzuki Swiftet 2004-ben vezették be a globális piacra. A cég közleményében azt írta, hogy az ikonikus városi autó negyedik generációjánál igyekeztek megtartani a modell sajátosságait. A Swiftet 169 országban és régióban értékesítették, és 2023 októberéig több mint kilencmillió darabot adtak el belőle.

Suzuki
Fotó: Suzuki 

 

Mit tud az új Suzuki Swift?

Az új Suzuki Swiftnek a tervezők átszabták a külső és a belső dizájnját, emellett fejlett biztonsági funkciókkal látták el. A motorháztető alá egy 1,2 literes motor került 12V SHVS lágyhibrid-rendszerrel.

Az új modell kilenc egyszínű és négy kéttónusú változatot kapott. Ezek között szerepelnek a zafírkék gyöngyház, a gyöngysárga metál és a lángvörös gyöngymetál színek.

Az autó belseje az új kialakítással tágasabbnak érződik, és fel van szerelve a ma már általánosnak számító kiegészítőkkel, például egy érintőképernyős központi kijelzővel.

Kiderült, hogy mennyivel tekerik vissza a magyarok a használt kocsik kilométerszámlálóját

A carVertical autóipari adatszolgáltató cég legújabb kutatásából egyértelműen bebizonyosodott: a hazai használtautó-piaci helyzet valamivel az átlag alatt van, és sok hasonlóságot mutat a kelet-közép-európai országok tendenciáival. Egy hamisított használt kocsi kilométerszámlálóját itthon átlagosan 74 786 kilométerrel tekerik vissza, a vizsgált 25 ország közül ezzel hazánk a 17. helyen áll a Piaci Átláthatósági Indexen.

A Suzuki közleménye szerint a 9 hüvelykes HD-kapacitív érintőképernyő gyors adatátviteli sebességgel rendelkezik, és az Apple CarPlay, valamint az Android Auto alkalmazásokkal is összekapcsolható wifin és USB-n keresztül. A kijelző az autó állapotáról szóló információkat is mutatja a sofőr számára.

Biztonsági funkciók

Az új Swiftet kombinált érzékelős vészfékasszisztenssel szerelték fel. A milliméterhullámú radar és a monokuláris kamera a jármű előtt haladó járművek, kerékpárok és gyalogosok észlelésére szolgál, és segít a frontális, átlós és oldalirányú ütközések mérséklésében. Ha fennáll az ütközés veszélye, hanggal és vizuálisan is jelez a vezetőnek. Ha a vezető nem fékez eléggé erőteljesen, a fékasszisztens automatikusan bekapcsol, hogy segítsen lelassítani a járművet. Ha pedig az ütközés valószínűsége megnő, a rendszer automatikusan fékez, hogy csökkentse az ütközés erejét és mérsékelje a károkat.

A sávtartó asszisztens segítségével a rendszer segít a vezetőnek megtartani a jármű helyzetét a sáv közepén. Ezenkívül, ha azt érzékeli, hogy egy szomszédos jármű vagy építmény – például egy ideiglenes útépítés vagy más akadály – túl közel van az autóhoz, kormányzássegítséget nyújt a biztonságos távolság megtartásához.

Egy műszerfalba épített kamera figyeli a vezető szemét és arcát. Ha a rendszer azt észleli, hogy a vezető álmos, elalszik, vagy elfordul az úttól, figyelmeztető hangjelzést ad, és figyelmeztető üzenetet jelenít meg az információs kijelzőn. Ez a vezetőfelügyeleti rendszer.

Mi van az új Suzuki Swift motorháztetője alatt?

Az új Swift új 1,2 literes, háromhengeres benzinmotorja több fejlesztést is magában hordoz. 

Ezeknek köszönhetően jobb üzemanyag-fogyasztás és csökkentett károsanyag-kibocsátás érhető el nagyobb alacsony fordulatszámú nyomatékkal, ami jobb reakciókészséget és általános teljesítményt eredményez.

Az új Swiftben a motor az SHVS lágyhibrid-rendszerrel párosul, amely tovább javítja a környezetvédelmi teljesítményt. Az SHVS lágyhibrid-rendszer a lassítás során keletkező mozgási energiát átalakítja, és a lítiumion-akkumulátorban tárolja, gyorsításkor pedig a nagyobb üzemanyag-hatékonyság érdekében támogatja a motort.