Befektetés

Több új befektetést tervez az alapkezelő

A Lead Ventures befektetési alapkezelő húsz cégből álló portfóliót szeretne építeni. Másfél éves működése során már négy cégbe szállt be.

Több mint ötszáz céggel került kapcsolatba, közülük ötven vállalkozással bővebb tárgyalást folytatott, majd négy cégbe már be is fektetett a másfél éve működő Lead Ventures. Ebből kettő magyar tulajdonú:

  • az egyik a Codecool programozóiskola, amely tavaly 3,5 millió eurós forrást kapott, részben a Lead Venturestől, a szoftveres közösségi médiafigyelésre és szövegelemzésre épülő cég,
  • a Neticle pedig 2,5 millió eurót.
  • Galácz Ábel
    Fotó: Kallus György / VG

    A tőkealap-kezelő még három-négy társasággal tárgyal egy esetleges részleteiről, a főbb feltételekről már megállapodtak.

    Ezek a tárgyalások várhatóan sikeresen zárulnak majd az idei első fél évben

    – mondta a Világgazdaságnak Galácz Ábel, a Lead Ventures ügyvezető igazgatója.

    Mivel a már érettebb fázisú startupok, a scaleupok finanszírozásával és szakmai támogatásával kevés alapkezelő foglalkozik a régióban, a Lead Ventures ebből a szempontból hiánypótló kezdeményezés. A scaleupok rendelkeznek termékkel és piaci validációval, megkapták az első magvető finanszírozást, és készen állnak a további növekedésre. A térségben mindenhol bekövetkezett már az első számottevő kockázatitőke-befektetési hullám, ezért szükség van nagyobb összeget is biztosító alapkezelőkre. Figyelnek erre a régióra a nagy amerikai és nyugat-európai befektetők is, de a szisztematikus jelenlétük még hiányzik.

    A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja!

    Lead Ventures tőkealap Galácz Ábel scaleup
    Kapcsolódó cikkek