Világgazdaság

Több új befektetést tervez a tőkealap

A Lead Ventures befektetési tőkealap húsz cégből álló portfóliót szeretne építeni. Másfél éves működése során már négy cégbe szállt be.

Több mint ötszáz céggel került kapcsolatba, közülük ötven vállalkozással bővebb tárgyalást folytatott, majd négy cégbe már be is fektetett a másfél éve működő Lead Ventures. Ebből kettő magyar tulajdonú: az egyik a Codecool programozóiskola, amely tavaly 3,5 millió eurós forrást kapott, részben a Lead Venturestől, a szoftveres közösségi médiafigyelésre és szövegelemzésre épülő cég, a Neticle pedig 2,5 millió eurót. A tőkealap-kezelő még három-négy társasággal tárgyal egy esetleges részleteiről, a főbb feltételekről már megállapodtak. „Ezek a tárgyalások várhatóan sikeresen zárulnak majd az idei első fél évben” – mondta a Világgazdaságnak Galácz Ábel, a Lead Ventures ügyvezető igazgatója.

Mivel a már érettebb fázisú startupok, a scaleupok finanszírozásával és szakmai támogatásával kevés alapkezelő foglalkozik a régióban, a Lead Ventures ebből a szempontból hiánypótló kezdeményezés. A scaleupok rendelkeznek termékkel és piaci validációval, megkapták az első magvető finanszírozást, és készen állnak a további növekedésre. A térségben mindenhol bekövetkezett már az első számottevő kockázatitőke-befektetési hullám, ezért szükség van nagyobb összeget is biztosító alapkezelőkre. Figyelnek erre a régióra a nagy amerikai és nyugat-európai befektetők is, de a szisztematikus jelenlétük még hiányzik.

Tavaly a régióban összesen 37 scaleupbefektetés történt (két- és húszmillió euró közötti finanszírozással), ebből nyolc-kilenc befektetést kapott hazai cég. „Azt látjuk, hogy a magyar, a lengyel és az osztrák piac áll hasonló fejlettségi szinten, itt ment végbe a tranzakciók döntő része” – emelte ki Galácz Ábel. Szerinte a befektetők számára azért izgalmas Kelet-Közép-Európa, mert itt még elfogadható feltételek mellett lehet elindítani egy startupot. Egy tipikusan pár százezer eurós magvető finanszírozásból egy-másfél év alatt el tudják készíteni az első prototípust. Ez Nyugat-Európában már lehetetlen, részben a fejlesztői bérkülönbségek miatt. Amiért még érdekes ez a régió, hogy nagyon erős műszaki és informatikusképzéssel rendelkezik. Vállalkozói hajlandóságban azonban még van hova fejlődni.

A Lead Ventures főként az energetikára, a mobilitásra, valamint az üzleti szolgáltatásokra és a szoftveriparágra fókuszál, de természetesen más ágazatok vállalkozásai elől sem zárkózik el, ahogy a meglévő négy befektetésből is látszik. Az alap azt várja el, hogy a vállalkozás a szükséges fejlettségi szinten álljon, és egy elkötelezett csapat legyen mögötte, amely képes a további fázisok megugrására. Az ügyvezető igazgató azt is kiemelte, hogy ezen a fejlettségi szinten a legtöbb esetben már több befektető együtt finanszírozza az esedékes tőkebevonást. Ehhez már kialakultak a régióban a szükséges standard feltételrendszerek is, amelyek megfelelnek a nemzetközi elvárásoknak. Ez a későbbi, még nagyobb összegű nemzetközi tőkebevonási potenciál szempontjából különösen fontos.

A Mol árnyékában

A Lead Ventures két- és tízmillió euró közötti összegeket fektet a kiválasztott vállalkozásokba, akár több befektetési körön keresztül is. Összesen százmillió euró az általa kezelt alapok tőkéje, amelynek a legnagyobb befektetője a Mol, az MFB és az Eximbank is részt vesz a finanszírozásban. Évi négy-hat befektetés a cél, és reálisan nagyjából húsz befektetés valósítható meg a rendelkezésre álló tőkéből.

 

Lead Ventures tőkealap Galácz Ábel scaleup
Ezek is érdekelhetik