Befektetés

Egyszerre keresik a rizikót és a nyugalmat a befektetők

Vételi lehetőségként értékelték az ősz eleji korrekciót az európai megtakarítók. A részvényalapok és a pénzpiaci termékek népszerűsége arra utal, hogy a kockázatvállalás mellett sokan még kivárnak a törékeny piaci környezetben.

Az ősz eleji tőkepiaci korrekcióban vásárlási lehetőséget láttak az európai befektetők, akik rég nem tapasztalt lendülettel nyúltak a szeptemberben slágertermékké váló részvényalapokhoz – derül ki a Refinitiv Lipper adatszolgáltató friss alapkezelői trendeket bemutató összeállításából.

A kockázatvállalást a továbbra is rendkívül alacsony kamatkörnyezet mellett a jegybankok újabb, küszöbönálló gazdaságélénkítő csomagjai is serkenthették, ezek hatására

bő 26 milliárd eurónyit táraztak be a részvényalapokból az augusztusi 11 milliárdos értékesítés után.

A diverzifikáció felértékelődésére utal, hogy a széles lefedettséget globális részvényalapok bizonyultak bestsellernek 10,4 milliárd euróval. A brit részvényekből válogató alapokba 5,2 milliárd, az amerikai tőzsdei kitettséget kínálókba pedig 3,2 milliárd dollár áramlott. Népszerűek voltak a technológiai papírokból válogató részvényalapok, valamint a japán vállalati részvényekből csemegéző portfóliók is.

A többi eszközkategória is vonzotta a megtakarítókat, az európai portfóliókezelők így

összességében 38 milliárd eurós tőkebeáramlást könyvelhettek el múlt hónapban, amelyből 5,8 milliárd eurót tett ki a jellemzően passzív, indexkövető tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) értékesítése.

A kötvényekbe fektető alapok iránt jelentősen csökkent az érdeklődés, az augusztusi volumen mindössze harmada, 6,7 milliárd euró áramlott ide. Nőtt viszont a részvényekből és kötvényekből is válogató vegyes alapok, valamint az ingatlanalapok értékesítése.

Fotó: Shutterstock

A piaci környezet törékenységét jelzi, hogy a befektetők ismét nagyobb pozíciókat vettek fel a pénzpiaci alapokban, a nyár végi 16 milliárd eurós visszaváltással szemben 2,7 milliárd euróért vásároltak a jellemzően rövid lejáratú kötvényekbe és egyéb, alacsony kockázatú likvid termékekbe fektető eszközökből.

A kategórián belül érdekes kettősség figyelhető meg,

az euróalapú termékekből ugyanis 14,4 milliárd eurónyit zsákoltak be, míg a dollárban és fontban jegyzett pénzpiaci instrumentumokból 5,3, illetve 5 mil­liárd eurót váltottak vissza.

A szeptemberi 38 milliárd eurós, és különösen a harmadik negyedévi 165 milliárd eurós intenzív tőkebevonásnak köszönhetően az idei összkép is kedvező.

A pandémia dacára az év első kilenc hónapjában 297,1 milliárd euró áramlott a befektetési alapokba.

A friss pénzmennyiség legnagyobb része, 211 milliárd euró a pénzpiaci eszközökben talált helyet, az ugyancsak slágerterméknek számító globális részvényalapokba pedig csaknem 63 milliárd euró áramlott. A járványhelyzet negatív hatásai sokkal inkább az árfolyamok zuhanásában érhetők tetten, amelyek 531 milliárd euróval apasztották a befektetések értékét. A tavaly év végi 12,3 ezermilliárd euróval szemben szeptember végére 12 ezermilliárd euró közelébe esett vissza a portfóliókezelőknél fialtatott összvagyon.

részvény befektetési alapok pénzpiaci alapok Refinitiv befektetés
Kapcsolódó cikkek