A szinte már mögöttünk hagyott hét nem kezdődött jól a nyersanyagpiacok számára. A visszacsúszás oka részben, hogy a COVID delta-variáns aggasztó mértékben terjed, másfelől pedig, hogy Kínának, a világ elsőszámú nyersanyagfogyasztójának legutóbbi számai kevesebb örömre adtak okot. Érthető módon a járványügyi szigorítások esetleges ismételt bevezetése hatással lehet a gazdasági növekedésre, így a nyersanyagok árára is. A közelmúltban a G20-as országok pénzügyminiszterei is arra figyelmeztettek, hogy a delta változat gyors elterjedése árnyékot vet az európai gazdasági kilátások javulására.

Fotó: Ezra Shaw

A JPMorgan elemzői szerint az Egyesült Királyság delta-járványának modellezése például olyan kórház-foglaltsági szintre utal, amely bizonyos korlátozások újbóli bevezetését igényelheti. Ezek mellett persze az is szerepet játszott, hogy az OPEC és szövetségesei, még a korábban ebben a hónapban megtartott ülésükön nem jutottak egyezségre a termelés emelésével kapcsolatban. Ez a helyzet azt eredményezheti, hogy a jelenlegi árszint környékének a megragadása érdekében több olaj kerülhet a piacra. Ezen várakozást tükrözi az is hogy a fedezeti alapok “védekezésbe” mentek át, és csökkentették az áremelkedésre játszó üzleteik mennyiségét.

Kína jegybankjának lépése, mellyel csökkentette a kötelező tartalékrátát, mintegy 150 milliárd jüan likviditást hozhat a piacra hosszabb távon a jegybank becslései szerint. 

Ez valamelyet támaszt adhat a nyersanyagpiacoknak, ahol a befektetők visszafogottabban gondolkodnak a második félesztendő növekedési esélyeiről. A jegybanki lépés mögött az újra romló járványügyi adatok mellet az ellátási lánc-problémák illetve a belső fogyasztás akadozása is állhat. 

Inkább negatívnak mondható az is, hogy a Kínából származó legfrissebb kereskedelmi adatok szerint 

a kőolajimport az év első 6 hónapjában 10,5 millió hordó/nap mennyiséget tett ki, ami 3 százalékkal alacsonyabb éves bázison. 

Az alacsonyabb behozatal nem túl nagy meglepetés, mivel a finomítók inkább a tavaly felhalmozott készletek lehívásával foglalkoznak, ahelyett, hogy magasabb árszinteken importálnának, ahogy azt a közelmúltban tették. A nyersolaj importja júniusban átlagosan napi 9,8 millió hordó volt, ami 1 százalékkal magasabb havi bázison, de 25 százalékkal csökkent éves összevetésben. Ugyanakkor azt is érdemes figyelembe venni, hogy a tavalyi június rekordhónap volt az olajimport tekintetében, átlagosan napi 12,99 millió hordó értékkel.

Kína kereskedelmi adatai és az amerikai fogyasztói csak korlátozott volatilitást hoztak a piacra, amely a dollár erőssége közepette továbbra is meglehetősen visszafogott. A kínai döntéshozók megjegyzései továbbra is igyekeznek csökkenteni a közelmúltbeli kötelező tartalékráta-csökkentés jelentőségét és annak szélesebb piaci likviditásra gyakorolt hatását. Li Keqiang miniszterelnök megismételte, hogy Kínának stabilan kell tartania makrogazdasági politikáját, és tartózkodnia kell attól, hogy ösztönzőkkel esetleg a gazdaság “túláradó” növekedését érje el. Ismét ígéretet tett arra, hogy „átfogó intézkedéseket tesznek az árupiaci nyomás ellen”, azonban további részleteket nem árult el. 

Kína szerepe a mezőgazdasági termények piacán is meghatározó. A vámhatóság kereskedelmi adatai azt mutatják, hogy

a kukorica importja az országba rekordnagyságúra, 3,6 millió tonnára nőtt júniusban.

A kumulált behozatal 2021 első felében éves bázison 318,5 százalékkal 15,3 millió tonnára nőtt. A vámadatok azt is mutatják, hogy a kínai szójabab-behozatal júniusban elérte a 10,7 millió tonnát, ami a legmagasabb havi szám volt 2021-ben. Az 2021 első felében éves 8,7 százalékkal, 49 millió tonnára nőtt. Az állati takarmány iránti nagyobb igény támogatta a kukorica és a szójabab behozatalt. Az elmúlt hetek gyengébb sertéshús-árai azonban nyomást gyakorolhatnak a drágább gabonafélék iránti keresletre, és a gazdálkodók valószínűleg olcsóbb alternatívákra válthatnak.

Ha végül az olaj árfolyamgrafikonjára tekintünk, mint valamennyi közül a legmeghatározóbb nyersanyagéra, akkor jelenleg inkább csak rövid távú problémák mutatkoznak az árfolyam emelkedésének jövőjét illetően. A WTI esetében, 

a heti bázisú ábrán a jegyzés 66 dollár közelébe ereszkedhet vissza

anélkül, hogy a hosszabb távú emelkedés trendjét sértené. Trendtöréshez 66, még inkább 63 dollár alatti zárásokra lenne szükség. Ebben az esetben a legközelebbi támasz 60 közelében húzódik, amit az 52-es támaszszint követ. Fölfelé irányban, első körben 76,98 feletti zárást kellene produkálnia a jegyzésnek a további emelkedéshez.