BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tőkehiány a hazai halászatban

Legalább 300 millió forintos tőkeemelésre lenne szüksége a Hortobágyi Halgazdaság Rt.-nek az év eleji 100 milliós tőkeemelésen felül helyzete stabilizálásához. Bár saját erőből az utóbbi években sikerült nyereségessé tenni működésüket, ebben az évben 800 millió forintos árbevétel mellett 10 millió feletti nyereséget terveznek. Az állami tulajdonban lévő, 600 milliós alaptőkéjű cég évi 3000 tonnát termel, 25 százalékos a piaci részesedése.

Az év eleji 100 millió forintos tőkeemelést az 1993--96 között felhalmozott vízkészlet-használati járuléktartozás finanszírozására használta fel a Hortobágyi Halgazdaság (HH) Rt. Nagy Lajos gazdasági vezérigazgató-helyettes elmondta, az utóbbi években sikerült a társaság helyzetét stabilizálni, s elindultak felfelé a lejtőn, a folytatáshoz azonban további 300 milliós tőkeemelésre lenne szükség.
A HH 1993-ban alakult részvénytársasággá, 600 milliós alaptőkével. Az ország 20 ezer hektáros haltermő területéből 4000 hektáron gazdálkodnak. Emellett pályázatokon mintegy 1000 hektárra szereztek halászati jogot. Az évi 3000 tonnát meghaladó termelésükkel immáron 25 százalékos részesedésük van a hazai piacon. Az átalakuláskor véletlenül vagy szándékosan tőkehiányos helyzetbe hozott cégnek ma is vannak adósságai -- tudtuk meg Nagy Lajostól. A cégvezetés folyamatosan tőkeemelési javaslattal bombázza a tulajdonosi jogokat gyakorló Környezetvédelmi Minisztériumot, ennek eredménye volt az év eleji 100 milliós tőkeemelés.
A társaság termelése, többnyire bankhitel segítségével, az utóbbi 2-3 évben jelentősen megnőtt. A négy évvel ezelőtti súlyos veszteség után a cég 1997-ben 400, 1998-ban közel 600, tavaly pedig 700 millió forintos forgalmat könyvelt el. Az idén 800 milliós árbevételt terveztek. A forgalomnövekedéssel együtt a társaság jövedelmi pozíciója is megváltozott. A HH Rt. nyeresége 1998-tól megközelíti a 10 millió forintot.
A termelés ez évben már elérte a 3 ezer tonna fölötti mennyiséget, amely többszöröse a négy évvel ezelőttinek. Ezzel együtt megváltoztak a piaci viszonyok. A korábbi évek többnyire "utánfutós kereskedői" eltűntek, helyüket a multinacionális cégek, külföldi partnerek vették át. Két év alatt a vevők 70 százaléka kicserélődött.
A HH Rt. 1998-tól saját feldolgozóüzemet működtet évi 1000 tonnás kapacitással, szezontól függően 20-30 embernek adva munkát. Két évvel ezelőtt még csak 50, az idén várhatóan már 300 millió forintos forgalmat könyvelhet el. A közelmúltban zajlott a feldolgozó európai uniós minősítése, amelynek eredményét a tervek szerint az év végén teszik közzé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.