BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aggályok és fenntartások

Békéscsaba képviselő-testülete a kommunális hulladékgazdálkodás 90 százalékos, azonnali privatizációja mellett voksolt. A döntést nem befolyásolta az ÁSZ eljárásjogi ellentmondásokat feltáró vizsgálata, sem a versenyből kizárt cégek tiltakozása.

Pap János polgármester erkölcsi aggályokra hivatkozva nem írta alá a békéscsabai hulladékgazdálkodó cég nyertesének hirdetett Tappe Kft.-vel kötendő adásvételi szerződést. A céget ugyanis a nyílt versenyeztetés szándékos mellőzésével jelentették ki győztesnek. A testület ezért Végh László alpolgármestert ruházta fel az ügylet lebonyolításával.
A Tappe Kft. 158 millió forintért, azaz könyv szerinti értéken juthat a Városüzemeltetési Kft. 90 százalékához, s 15 évre kizárólagos koncessziós joga van a 22 ezer lakással bíró városban a kommunális hulladékszállításra is. A gyors privatizációt ellenzők, a város polgármestere és szakértők szerint viszont a város versenyeztetéssel jövőre a mostani ár többszörösét kaphatta volna. A januárban életbe lépő új hulladékgazdálkodási törvény szerint 2003-tól csak EU-szabványos tárolókban helyezhető el a háztartási hulladék. Ilyen a közép-békési térségben csak Békéscsabának van, így a most nyertes Tappe a piac egyedüli szereplője lesz.
Az ÁSZ a közelmúltban feltárta, hogy Békéscsaba eredetileg 15 éves kommunális hulladékgazdálkodási jog eladására írt ki pályázatot, majd később úgy döntött: eladja ezzel foglalkozó saját tulajdonú vállalatát, a Városüzemeltetési Kft.-t is. Azonban a vagyon értékesítéséről szóló versenyszabályzatot megszegve, nem írt ki új pályázatot a vételi lehetőségre, csupán néhányat értesített azok közül, akik az eredeti, hulladékszállításra kiírt pályázatra jelentkeztek. Az utólagos vételi lehetőségekről nem tájékoztatott cégek a versenyhivatalhoz kívánnak fordulni.




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.