A tárca eredetileg öt koncesszió kiadását tervezte, de az érdeklődők visszalépése miatt a december 2-i határidő után négy nappal érvénytelenítette a tendert, és úgy döntött, hogy az eddigi GSM-operátorok koncesszióját kiterjeszti az UMTS-re is. A fennmaradó negyedik koncessziót a tárca 2002-ben hirdeti meg, mert a távközlési törvény értelmében erre jövőre nincs lehetősége.
A lengyel szolgáltatók kedvezően fogadták ezt a megoldást, a részvételtől visszavonult külföldi operátorok viszont háborognak. Egyikük, a Netia már korábban bejelentette, hogy amennyiben a miniszter kiterjeszti a lengyel GSM-operátorok koncesszióját, a lengyel legfelsőbb közigazgatási bírósághoz fellebbez a döntés ellen.
Álláspontja szerint ugyanis a három lengyel cég az eredetileg meghirdetettnél sokkal kedvezőbb feltételek mellett jutott a koncessziókhoz. Egyebek között azért, mert az eredeti öt koncesszióból csak négy maradt, a frekvenciablokkok is nagyobbak lettek (kétszer 15 MHz, nem pedig kétszer 10), ráadásul a tárca későbbre halasztotta a szolgáltatás megindításának határidejét, és megváltoztatta a fizetési feltételeket.
A szolgáltatók 650-650 millió eurót fizetnek a koncessziókért. Hét napon belül kell letenniük az első, 10 millió eurós részletet, jövőre pedig további 250 milliót. A hátralékot 18 év alatt, részletekben kell törleszteniük. A költségvetésbe jövőre 750 millió euró folyik be a koncessziókból, a következő 18 évben pedig 2 milliárd. Az operátorok 2003. január elsején kezdik meg az UMTS-szolgáltatást. (MTI)