Míg az elmúlt év utolsó negyedében a budapesti irodapiacot enyhén túlkínálatosnak ítélték az ingatlanfejlesztők, most véleményük szerint erős túlkínálat jellemzi -- közölte Akar László, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján. Ebben nagy szerepet játszott a minőségi irodaállomány dinamikus bővülése. Az üzlethelyiségeknél a kiegyensúlyozott piac szintén a túlkínálat felé mozdult el, melyet az újonnan megnyíló bevásárlóközpontok eredményeztek.
A lakóingatlanoknál (elsősorban az újaknál) és különösen az építési telkeknél a kereslet továbbra is élénk. A raktárak és üzemcsarnokok piacát továbbra is túlkínálat jellemzi.
Pest megyében az eddig slágernek számító építési telkek és lakóingatlanok piacán az ingatlanfejlesztők szerint a kínálati oldal vette át a vezető szerepet.
Egyes budapesti használt lakások árai csökkenni kezdtek, ami befolyásolja a főváros környezetének piacát, másrészt a lakóparkok iránti érdeklődés továbbra is jelentős.
Míg a használt lakások árai reálértékben csökkenni fognak a következő egy évben, az új építésűeknél 11 százalékos áremelkedés várható. Az építési telkeknél mintegy 16 százalékos drágulásra számítanak, az üzlethelyiségek 9, az irodák és raktárak árai pedig 7 százalékkal nőnek a következő 12 hónapban.