Júliusban tíz új cég kérte bejegyzését a GM Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalánál, s ugyanannyi működési engedélyét vonták be. Összességében 1000--1050 közöttire tehető az utaztatócégek száma, ami több hónapja nem változott jelentősen.
Bár e cégek túlnyomó része a fővárosban működik, júliusban a bejegyzést kérők fele volt budapesti, fele pedig vidéki. A társaságoktól kapott tájékoztatás szerint azonban több esetben csak technikai lépésről volt szó, például a név, a székhely, vagy az üzemeltető megváltozása tette indokolttá az ismételt bejegyzést.
Az újonnan bejegyzettek között kevés az általános turisztikai szolgáltatást nyújtó cégek száma, inkább az új vállalkozások keresik a piaci réseket. Ilyen a japán beutaztatásra alakult MIKI Travel Utazási Iroda létrehozása. E cég tulajdonosa a piacon már korábban ismert jelentős japán beutaztató, a MIKI Travel Idengenforgalmi Kft. és a Chemol Travel utazási iroda. De e körbe sorolható a Villány--Siklós Borút kínálatát értékesítő vállalkozás, valamint a tihanyi programokat és a zalai vadászati lehetőségeket kihasználó utaztatócégek is.
A nyilvántartásból törölt tíz cégből kilencet saját kérésére törölt az Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal. E kérések pontos okát nem lehet tudni -- közölte a hivatal vezetője --, hiszen ez a benyújtott dokumentumokból nem derül ki. Ám a nyilvántartásokból tudható, hogy e vállalatok nem sértettek jogszabályt, kötelezettségeiket teljesítették. Jogszabály megsértése miatt egyetlen esetben kellett törölni egy utaztatócéget a nyilvántartásból.