Az ország importfüggőségének csökkentése, illetve a magyar ipar versenyképessége javítása szempontjából is alapvető fontosságú az energiahatékonyság növelése -- vélekedett Hegedűs Éva, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára tegnap, a hatékonyabb világítástechnikai megoldásokról rendezett konferencián. A hatékonyságjavulás ugyanakkor késleltetheti a tervezett erőművi beruházásokat is Tombor Antal, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. vezérigazgatója szerint az évtized végéig jelentősebb, 200 megawattnál nagyobb kapacitás létesítésére nem lesz szükség.
A Gazdasági Minisztérium szerint az utóbbi években megindult hatékonyságjavulásnak a következő években is folytatódnia kell, hogy valamelyest felzárkózzunk az uniós országokhoz. Hegedűs Éva tegnap megismételte, hogy a GDP évi 4-5 százalékos növekedésével számolva az összenergia 1 százalékos és a villamos energia 1,5 százalékos igénynövekedése várható. A gazdaság versenyképességének javulása -- az importfüggőség csökkenése mellett -- a hatékonyságjavulás környezetvédelmi szempontból is szükségszerű. Több nemzetközi szerződésben, például a kiotói egyezményben vállaltuk az üvegházgázok, illetve a kénkibocsátás csökkentését. Előbbit 2010-ig 6, utóbbit ugyanebben az intervallumban 60 százalékkal kell mérsékelnünk.
A helyettes államtitkár szerint az utóbbi években állami támogatással megvalósult több milliárd forintnyi lakossági, illetve ipari energiatakarékossági beruházások átlagosan három év alatt megtérültek, megtérülnek. Példaként említette az 1991-es energiatakarékossági hitelt. A 10,2 milliárd forint révén éves szinten 3,6 milliárd forint költségcsökkenést eredményező fejlesztésre került sor.
A nagyfogyasztók körében a Világgazdaság által megkérdezett szakértők elmondták, hogy elsőként a külföldi tulajdonban lévő társaságok hajtottak végre részben vagy kifejezetten energiamegtakarítást célzó fejlesztéseket. Mára azonban már számos jelentős, magyar tulajdonú cég is megtette ezt.
Az egyik legjelentősebb fogyasztó, a Magyar Alumínium Rt. eddig is jelentős összegeket fordított ilyen célra, a napokban pedig döntött az ötvözetgyártás korszerűsítéséről. A 300 milliós beruházás során megduplázzák kapacitásukat, s a kazánok és égők cseréjével jelentősen javítják a technológia energiahatékonyságát -- tudtuk meg Tolnay Lajostól, a társaság elnökétől. Az ajkai alumíniumkohó hatékonysága (technológiájához képest) világszínvonalú, az energiaárak rendezése számukra jelentős versenyelőnyt hozna.
Információink szerint más nagyfogyasztói ágazatokban, így az építőanyag-, a papír- és a fémiparban is jelentős beruházások voltak, amelyek az energiaköltségek csökkentését célozták.
Szakemberek szerint jelentős tartalékok vannak a lakossági fogyasztóknál. A Világbank-csoporthoz tartozó IFC által létrehozott egy önálló alapot, amely az energiatakarékos fényforrások terjesztését igyekszik pénzügyileg támogatni. Becslések szerint a takarékos fényforrások forgalma évi 12-15 százalékkal nő, jövőre várhatóan eléri 380 millió darabot. Ebből 54 százalék az új beszerzés. Az EIL-programban Kelet-Közép-Európából Cseh-, Lengyel- és Magyarország vesz részt. Lengyelországban egy négy évvel ezelőtti IMF-akció során a nyugdíjasok majdnem ingyen jutottak kompakt fénycsövekhez. Az akció eredményeként "megspóroltak" egy erőművi blokkot, a vele járó károsanyag-kibocsátással együtt.