Ez év januárban még csak 3,3 milliárd dollár értékű fúziós ügyletet jelentettek be Amerikában - számol be a CNN -, ami eltörpül az egy évvel korábbihoz képest. Más években ilyenkor már egymást érték a vállalatfelvásárlásokról szóló bejelentések, most kisebb jelentőségű és értékű összefonódásokról lehet hallani. Bár az is igaz, hogy a januárban közzétett ügyletekről legalább szeptemberben - ha nem korábban - már elkezdenek tárgyalni, de kinek jutott eszébe tavaly ősszel, az Amerika elleni terrorakciók idején vállalatot venni?

Mindenesetre már a tavalyi sem volt csúcsév e téren, de akkor januárban már 354 ügyletet jelentettek be 11,7 milliárd dollár értékben, míg egy évvel korábban 392-t 208 milliárd dollár értékben. (A tavalyi év egészében világszerte 28 374 fúziós tranzakció volt 1700 milliárd dollár értékben, egy évvel korábban 38 449, összesen 3500 milliárd dollár.)

A háttérben zajló puhatolózó tárgyalások két-három hónap múltán komoly ügyleteket eredményezhetnek: elemzők szerint a szórakoztatóipar, a média és a távközlés lesz az idén a főszereplő az akvizíciók színpadán. A Walt Disney például ismét a érdeklődés középpontjába kerülhet, mivel gyenge szereplése miatt partnert keres. A kábelüzletben is nagy átalakulások várhatók, miután az AT&T eladta kábeltelevíziós üzletágát a Comcast Corp.-nak, s a hírek szerint a még megmaradt részeket is értékesíteni akarja az USA-ban a távolsági hívások szempontjából legnagyobb cég. Ez átrendezheti a sorokat a távközlésben is, a potenciális vevők között van a Bell South, illetve az SBC Communications. Ugyanakkor állítólag az idén eladásra kínálják a WorldComot, az AT&T egyik legfőbb riválisát, miután két évvel ezelőtt füstbe ment a 100 milliárd dollárt meghaladó fúziós terve a Sprint Corp.-pal, s azóta is meglehetősen gyengén szerepel.

Az elemzők szerint az elektromos berendezéseket gyártó cégek soraiban is lehetnek érdekes kombinációk az idén. A partnerkeresők között említik a Tycót és a Honeywell Internationalt, s várhatóan ismét ringbe száll a General Electric, miután tavaly nem sikerült megvennie a Honeywellt.