Elutasította a TRW amerikai hadiipari vállalat a tulajdonosainak tett hatmilliárd dolláros vételi ajánlatot. A kikosarazott kérő, a Northrop Grumman mindazon-által még bízik abban, hogy a megcélzott vállalat rábólint a részvényenként 47 dolláros ajánlatra, hiszen annak érvényessége a helyi törvények szerint csak március 29-én jár le. Ám a TRW-nek az óriáscégen kívül mintegy tíz másik kérője van, a mostani ajánlat így csak növelte tekintélyét és persze értékét: részvényeinek árfolyama bő három dollárral, 50,25-ra ugrott a New York-i tőzsdén a hír nyilvánosságra kerülése után.

A Los Angeles-i székhelyű Northrop első, nem hivatalos ajánlatát egyébként február 11-én tette meg - emlékeztet a Reuters. Felvásárlási tervét a cég tegnap nyújtotta be az amerikai tőzsdefelügyelethez, s szeretne beadni egy kérvényt az illetékes (ohiói) bírósághoz az átvétel elleni törvény egyes kitételeivel kapcsolatban. Az említett államban az USA-n belül az egyik legszigorúbbnak tartott törvény az egyesülések tárgyalásos előkészítését szorgalmazza, s egyben oltalmat kínál a belföldi vállalkozásoknak.

Megtiltja például a fél százaléknál, illetve a 250 ezer dollárnál nagyobb érdekeltségszerzést, ha azt a kivásárlandó cég tulajdonosai nem szavazzák meg. Viszont az ellenséges felvásárlást sikerrel véghezvivő az ügyletet követően három évig nem adhatja el a megszerzett érdekeltséget. Ellenségesnek minősítették a Northrop szándékát is, ám annak vezérigazgatója, Kent Kraesa hangsúlyozta, hogy cége "barátságos" tárgyalásokon kívánja rábírni a TRW tulajdonosait a cég-eleadásra.

A megszerzendő vállalat egyébként az USA egyik vezető repülési elektronikai gyártója, jól illene az (1996-ban, a boszniai békefenntartók számára Magyarországra is TESAR radart telepített) Northrop Grumman szervezetébe. A Northrop egyébként - közleménye szerint - a napokban szerzett egy 24,9 milliárd dolláros megrendelést az amerikai haditengerészettől a BQM-74F típusú célzóberendezés fejlesztésére, illetve egy 61 millió dolláros megbízást a Boeing amerikai repülőgépgyártó cégtől négy radarfejlesztési rendszer (RSIP) szállítására. A TRW tegnap közölte, hogy a VW luxusautóihoz szállít majd radart egy 80 millió eurós franciaországi beruházása jóvoltából. A cég más vállalatokkal a Boeing szárnyai alatt alakított amerikai katonai célú alkalmazásra (sok éven át és sok milliárd dolláros ráfordítással) taktikai informatikai rendszert fejlesztő csapatot.

A két - árbevételben, létszámban, üzletágak alapján egymáshoz hasonló - társaságnak világszerte és Európában is számos államban van érdekeltsége, a reformországokon belül azonban mindkettő csak Csehországban vetette meg a lábát.

VG-összefoglaló