Mintegy 1,5 milliárd forint kinnlevőségének csökkenését reméli a Főtáv Rt. attól a tavalyelőtt meghozott döntéstől, miszerint a következő közel két évben fokozatosan kiépíti a saját számlázási és díjbeszedési rendszerét. Mint Kiss Gábor pénzügyi igazgató elmondta, az éves átlagos kinnlevőség összege e lépéstől várhatóan 300-350 millió forinttal csökken. A döntés másik oka az volt, hogy egyre fontosabb lesz a cégnél az ügyfélkapcsolat, amit csak úgy lehet hatékonyan megvalósítani, ha nem közvetítő útján, hanem saját hatáskörben végzik a díjbeszedést.

Jelenleg egyébként a főváros 17 kerületében vannak távfűtéses lakások, amelyek közül az I. és XXII. kerületben - ami összesen mintegy 5 ezer háztartást jelent - a fogyasztók közvetlenül a Főtávtól kapják a számlát. E kört bővíti ez év április 1-jétől a XI. kerület mintegy 35 ezer előfizetővel.

A tervek szerint az idén még további három kerületet kapcsolnak be a saját számlázási rendszerbe, ami újabb 42-43 ezer előfizetőt jelent. A további kerületek bekapcsolása legkésőbb 2005 elejére fejeződik be. A saját számlázás megvalósításához a közelmúltban biztosították a megfelelő számítástechnikai hátteret, ugyanakkor a személyi feltételeket belső átszervezéssel oldották meg.

Mint Kiss Gábor mondta, tavaly jobb évet zártak, mint a megelőző esztendőben, amelyben jelentős szerepet játszott a kedvező időjárás. Ez összesen mintegy 700 millió forint megtakarítást hozott a cégnek. Ebből mintegy 600 millió az év első felében keletkezett, míg az év végén 100 millió forintos volt a költségcsökkentés az enyhe időjárás miatt. A nyereség a távhőtörvény végrehajtásával összefüggő beruházások forrását jelentheti.