Ha magyar cég EU-tagállambeli cégtől vesz árut, hol és mikor fizeti az áfát?

Az EU-ban érvényes hatodik áfairányelv értelmében a tagországok vállalkozásainak egymás közti kereskedelmében általánosan a rendeltetési elv érvényesül. Ennek megfelelően ha magyar cég más EU-tagállamban bejegyzett vállalkozástól vesz árut, akkor a magyar áfatörvény hatálya alá tartozik, Magyarországon fizet áfát, s idehaza lehet azt visszaigényelni is, amennyiben a vállalkozás erre jogosult. Az adófizetési kötelezettség az adóbevallással együtt keletkezik, azt a nemzeti adójog szabályozza. Mindez természetesen fordítva is érvényes, azaz ha egy magyar cég más tagországban bejegyzett vállalkozásnak ad el árut, akkor nem kell áfát felszámítania, mert az áfát a vevő fizeti majd meg, saját tagországának szabályai szerint. Egészen más a helyzet akkor, ha nem cég, hanem magánszemély a vásárló, ebben az esetben ugyanis az eladás helye szerint érvényes szabályok szerint kell megfizetni az áfát. Tehát például a Németországban vásárló magyar magánszemély a németországi áfát fizeti meg, a magyar vállalat viszont a magyart.Mi az az uniós áfaszám?

Május 1-jétől kezdődően csak uniós áfaszám birtokában lehet tevékenykedni az egységes piacon, tehát ha egy vállalkozás valamely más tagállamban akarja áruját eladni, illetve ott akar vásárolni, akkor rendelkeznie kell ezzel az azonosítóval. Ezt automatikusan megküldte az APEH még tavaly nyáron minden olyan cégnek, amely EU-tagállambeli üzleti vállalkozással állt kapcsolatban. Az uniós adószám lehetővé teszi, hogy a más tagállamba áruját eladó magyar cég áfamentesen értékesíthesse termékét. Fordítva: más EU-tagállamban bejegyzett cégtől való vásárlás során az uniós adószám birtokában nem kell megismerkedni a külföldi partnernél hatályos áfaszabályokkal, elég a hazai szabályozás szerint megfizetni az áfát. Azok a cégek, amelyek még nem kaptak uniós áfaszámot, de szeretnének ilyet, az APEH területileg illetékes igazgatóságán illetékmentesen igényelhetnek. Az uniós áfaszám kiváltásához meg kell küldeni az APEH-nek a partnerenkénti bontásban kimutatott termék- és szolgáltatásvásárlások jegyzékét. Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá tartozó adózóknak azonban le kell mondaniuk az uniós áfaszám lehetőségéről, mert az evások nem minősülnek áfaalanynak.Milyen esetben lehet májustól áfamentesen exportálni az EU-ba?

Csak abban az esetben, ha a vevő közli az eladóval az uniós áfaszámát. Érdemes azonban leellenőrizni az áfaszámot, mert ha a vevő valójában nem rendelkezik ilyennel, akkor az eladónak utólag akkor is meg kell fizetnie a magyar szabályok szerinti áfát, ha eredetileg áfamentesen állította ki a számlát. Más kérdés, hogy valójában nem is exportról lesz szó májustól kezdve a más EU-tagállamba való eladások esetén, hiszen az egységes piacon belül marad a termék. (UGy)