Megtelt a Belváros, s noha lesznek-lehetnek még látványos épületátalakítások a szűken vett belső kerületekben, a következő két-három évben a Nagykörúton kívüli, sőt a Hungária körgyűrűnél is kijjebb lévő övezetek kerülnek előtérbe az irodapiacon - véli Lovro Adrienn, a több nagyobb projekttel is jelen lévő Ablon Kft. ügyvezetője. A 2003-ban megvalósult bérbeadások is igazolják, hogy a nem központi területek kedveltek az irodabérlők körében, ugyanis a bérleti tranzakciók átlagosan felét ezekben a kerületekben regisztrálják.

A társaság az ingatlanpiac több szegmensében (iroda- és lakáspiac) is megjelent már az elmúlt időszakban, s ezt bővíteni akarja a jövőben kereskedelmi és szállodaipari fejlesztésekkel. Az ingatlanpiac minden ágának meghatározó szereplője kíván lenni, mindazonáltal az irodapiaci fejlesztésektől sem fordul el.

A szakértő szerint az elmúlt évek jellemző túlkínálata megfordult, és az alacsonyabb mértékű kínálat mellett stabil, bővülő kereslet mutatkozik a fővárosban és környékén. Ennek megfelelően úgy látja, hogy a kialakult havi bérleti díjak maradnak a négyzetméterenkénti 10-15 eurós ársávban (elhelyezkedéstől és műszaki színvonaltól függően), illetve a kihasználtsági mutatók kedvező alakulására lehet számítani.

A bérleti igények alakulásában egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a bérlők a rugalmasságra. Ez nem csupán a bérlemény kialakításában, hanem - a bérlő piaci helyzetének változása függvényében - a bérleti időszak alatt is elvárás. Emellett fontos még az ergonómiai igények kielégítése is, és erre minden fejlesztőnek fel kell készülnie - mondta az ügyvezető.

A budapesti irodapiacon 2003 folyamán stabilizálódás volt tapasztalható, amelynek okai a visszafogott mértékű fejlesztések mellett a folyamatos, kiegyensúlyozott keresletben keresendőek. Az új irodaterületek 66 százalékát a város nem központi elhelyezkedésű területein adták át. Emellett a túlkínálat folyamatos csökkenése regisztrálható, amely kedvez a spekulatív célú fejlesztői szándékoknak. A teljes kínálati növekmény 18 százaléka az Ablon beruházása révén valósul meg a fővárosban.