Tavalyi eladásának megháromszorozására készül az idén a traktorok összeszerelésével és értékesítésével foglalkozó Amobil Trading Kft. - mondta lapunk érdeklődésére Kovács András ügyvezető igazgató. Az újfehértói cég a forgalmazás mellett egy évvel ezelőtt kezdett összeszereléssel is foglalkozni. Az indulás évében hatvan darab általuk gyártott traktort értékesítettek, ez évben pedig kétszáz darab eladására számítanak.

Az új üzletág fejlesztésére a magyar magántulajdonban lévő, százegymillió forint törzstőkéjű társaság mintegy 150 millió forintot fordított. A cég elsősorban azért számít értékesítésének felfutására, mert az általuk gyártott traktorokban angol Perkins-motor van, ami környezetkímélő, s megfelel az EU-szabványnak is. További előnyt jelent a kedvező üzemanyag-fogyasztás (a cég szerint negyvenszázalékos megtakarítás érhető el) s az alacsony ár.

Az ügyvezető igazgató szerint piaci helyzetüket javíthatja, hogy termékeikre van fizetőképes kereslet, mivel a gazdák gépvásárláshoz SAPARD-támogatást is igénybe vehetnek. Az Amobil is igyekszik kedvező konstrukciókat - például hitel, használt traktor beszámítása - kínálni a vevőknek. Az idén a társaság exportálni is akarja traktorait, a célpiac Horvátország, Szerbia és Szlovénia. A megnövekedett értékesítés miatt a társaság bővítette létszámát is.

Kovács András hozzátette, hogy amennyiben a piac igényli, úgy bővíteni tudják termelésüket, mivel a cég egy volt textilgyár 3 ezer négyzetméteres telephelyén működik. A társaság stratégiája, hogy a jövőben csak az általuk összeszerelt traktorokat - melyekbe német és magyar alkatrészeket is beépítenek - kívánják értékesíteni bel- és külföldön.

Magyarországon csak az újfehértói társaság foglalkozik traktorok összeszerelésével.

Az általuk gyártott traktorok kategóriájában - ami 80-100

lóerős gépet jelent - Magyar-

országon évente a cégek mintegy kétezer darabot értékesítenek. A kínálat huszonhét típust tartalmaz, s az értékesítési

adatokat tekintve az Amobil Trading a középmezőnyben található. (HÉ)