Koordináló szervezetté alakult a Gumiabroncsgyártók Magyarországi Egyesülete (GME), azzal a céllal, hogy a leselejtezett gumiabroncsok újrafeldolgozásának megszervezésével gondoskodjon tagjai hulladékhasznosítási kötelezettségének teljesítéséről. A gyártói felelősség elvén működő, a gyártók és importőrök hasznosítási kötelezettségét átvállaló koordináló szervezet jelenlegi tagjain: a Bridgestone-Firestone, Continental, Goodyear, Pirelli és Vredestein vállalatokon keresztül az évi 45-50 ezer tonnás hazai gumiabroncs-kibocsátás 35-40 százalékát fedi le - közölte Heinczinger Mária, a GME igazgatója. A koordináló szervezeti működés garantálja, hogy a jogszabályokba foglalt környezetvédelmi célkitűzések valóban teljesüljenek, másrészt az egyesület tagjai ezzel az eddiginél egyszerűbben szerezhetnek mentességet a gumiabroncsokra kivetett termékdíj fizetése alól. A mentességhez az idén a kibocsátott gumiabroncs-mennyiség 70 százalékának újrafeldolgozásáról, ezen belül 40 százalék anyagában történő hasznosításáról kell gondoskodni. Jövőre pedig ezek a számok 75, illetve 45 százalékra emelkednek.

A GME egyik legfontosabb partnere a hasznosításban a cementgyártással foglalkozó Holcim érdekeltségébe tartozó Pannonrec Kft. lesz. A cég regionális alvállalkozók bevonásával gondoskodik a leselejtezett gumiabroncsok begyűjtéséről, s május elején indítja be a hulladékok anyagában történő hasznosítását. A gumiabroncsok feldolgozásának másik lehetséges útja a cementgyári égetés, ezért a Holcim - a környezetvédelmi előírások betartásával - ennek beindítását tervezi lábatlani és hejőcsabai létesítményében is. Az előbbi a közelmúltban megkapta erre a hatóságok jóváhagyását, míg Hejőcsabán még folyamatban van az engedélyeztetés. A számítások szerint mindkét létesítményben évi 12-14 ezer tonna leselejtezett gumiabroncs hasznosítása végezhető majd el. A beremendi cementgyárban egyébként már jelenleg is folyik gumiabroncsok égetéssel történő hasznosítása.

Ugyancsak a gumiabroncs-hulladékok területén tevékenykedik koordináló szervezetként az Öko-Gum Kht. is, azzal a különbséggel, hogy ennek alapítói között a kötelezett cégek kisebbségben vannak. Az Öko-Gum Kht.-t hét begyűjtő, hasznosító és kibocsátó cég alapította, s a forgalmazói oldalról ma már 60-nál több szerződött partnere van.