A korábbi években jellemző 200 ezres nézőszám ugyan csökkent, ám a tavalyinál még így is többen, 163 ezren látogattak ki a Hungaroringre, a Forma-1-es Magyar Nagydíjra - állapítja meg a Gazdasági

és Közlekedési Minisztérium (GKM) közleménye. Becslések szerint a Forma-1-es hétvégéből származó jegybevétel 2-2,5 milliárd forintra tehető. Tavaly 1,9 milliárd forint származott a jegybevételekből, akkor 150 ezren voltak a mogyoródi pályán a három nap alatt.

A bevételek mellett a magyar állam évente 3 milliárd forint körüli összeggel támogatja a futamot. Az idén 2,7 milliárdot kapott a verseny megrendezésére a többségi állami tulajdonba lévő Hungaroring Rt. Az összeg jelentős - az érintettek által üzleti titokként kezelt - részét az F1 irányítójának, Bernie Ecclestone-nak fizetendő jogdíj képezi.

A szervezők állítják, hogy a Forma-1 mindent egybevetve nyereséges: a futam ideje alatt hazánkba érkező 60-70 ezer turista ugyanis számításaik szerint napi 250 eurót költ, az ennek kapcsán felmerülő áfabevétel pedig összesen 15 millió euróval (3,7 milliárd forint) gyarapítja a költségvetés bevételeit.

A mostani verseny egyik legnagyobb eredménye, hogy Bernie Ecclestone a futamon jelezte: meghosszabbítja Magyarországgal szerződését, így a Hungaroring 2011-ig továbbra is a száguldó cirkusz egyik állomása marad.