Az Accor az utalványpiac élén
Az étkezési utalványok adómentes értékhatárának eltérő mér-tékű emelését javasolja a GKI Gazdaságkutató Rt. a Szonda Ipsossal közösen végzett országos felmérés alapján. Az élelmiszerboltokban beváltható úgynevezett hidegutalványok esetében 500, a csak meleg ételre beválthatók esetében pedig az adómentes értékhatár 2-4 ezer forintos emelését tartja indokoltnak a tanulmány, amely megállapítja, hogy a 2005. évre a legcélszerűbb a havi négyezer forintos hideg- és 8-10 ezer forint értékű melegétkezési utalvány volna.
Az étkezési utalványok értékének 4000, illetve 8000/10 000 forintra történő emelése - a társasági adóra gyakorolt hatás figyelembevételével - sem változtatná számottevően a költségvetés egyensúlyát. Amint tájékoztatóján Akar László, a GKI vezérigazgatója kiemelte, ha a fenti szintre emelkedne az utalványok adómentes értékhatára - s ezzel az utalványok értéke -, a költségvetési bevételkiesés legfeljebb 1,7 milliárd forint lenne. Ám ezt ellentételeznék a vendéglátó-ipari forgalom, a beruházás és a foglalkoztatás emelkedéséből származó bevételek. Az alkalmazottak azonban jobban szeretik a hidegutalványokat, hiszen azok szélesebb körben és több termékre is beválthatók.
A kutatás során ezer munkavállalót, 500 vállalat és 150 vendéglátó-ipari egység vezetőjét kérdeztek meg az értékhatár növekedéséből leszűrhető piaci tapasztalatokról. A tanulmány szerint a mai értékhatárok mellett a hidegutalványok által a dolgozóknak így juttatott jövedelem nagysága évi 85 milliárd, a meleg esetében pedig évi 24 milliárd forint. A számítások szerint azonban ha a határokat négy-, illetve tízezer forintra emelnék, a dolgozók ez úton kapott jövedelme 102 milliárd, illetve 50 milliárd forintra nőne. Igaz, így a hidegutalvány-forgalom 20, a melegé pedig 108 százalékkal bővülne.
A tavalyi szja-törvény módosításának hatására megugrott a melegétel-utalványok aránya - mondta Bessenyey Bálint, az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés elnöke, egyben az egyik forgalmazó, a Sodexho ügyvezető igazgatója. Az Országgyűlés novemberben döntött az utalványok adómentes értékhatárának emeléséről, így január elsejétől az adómentesség meleg- étkezésnél négyezerről hatezer forintra, hidegétkezésnél kétezer forintról 3500-ra nőtt. Ezért amíg 2002-ben a hideg- és melegétel-utalványok forgalmának aránya 90:10 százalék volt, az idei első négy hónapban már 80:20 százalékról beszélhettünk.
Ehhez Arnaud Erulin, az Accor Services ügyvezető igazgatója hozzáfűzte, hogy a fejlődés ugyan lassú, de öt év alatt elérhetőnek látszik az 50:50 százalékos megoszlás a két utalványfajta között. A munkavállalóknak adómentesen juttatható étkezési jegyek gyakorlata sokkal elterjedtebb az unióban, mint Magyarországon.


