Az Ipari Energiafogyasztók Fórumának (IEF) álláspontja szerint a gázpiaci szabályozás módosításakor a Mol Rt.-t kötelezni kellene 10-20 százaléknyi kapacitás felszabadítására a versenypiac élénkítése érdekében - közölte Szaniszló Mihály, a szervezet elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján. A gázpiacon ugyanis - akárcsak a három éve már megnyitott árampiacon - leginkább a versenyképes kínálat hiánya fékezi a versenyt.

Az elnök elmondta, hogy az IEF diszkriminatívnak tartja a februári villamosenergiaár-emelést, és levélben kérte a kormányt, hogy a második fél évben rendezze a kialakult aránytalanságokat. Hozzátette: határozottan elutasítanak egy esetleges júliusi gázáremelést, amelynek hírét a szocialista párt energiapolitikusai cáfolták.

Az IEF szakértői szerint az egyes nagyfogyasztói csoportok közötti árarányokat is felül kellene vizsgálni, de leginkább a lakossági és az ipari energiaárak közötti keresztfinanszírozás megszüntetését sürgetik. Szaniszló Mihály szerint már azzal elégedettek volnának, ha megkezdődne a két fogyasztói csoport árarányainak rendezése. Az IEF változatlanul úgy véli, hogy az energiapiaci szabályozás kiigazítása helyett modellváltásra volna szükség, amely a 2007-es, teljes nyitáskor egyébként is elkerülhetetlen lesz. (HR)