Hivatalosan is megkezdte működését az Eye Watch vállalati fizetési szokásokról információkat gyűjtő rendszer - mondta Tuba József, az Eye Watch Global Network Kft. ügyvezető igazgatója. A hazai fizetési morál okozta gazdasági gondok súlyosságát jelzi, hogy a Dun & Bradstreet nemzetközi céginformációs vállalkozás alig pár hete indította el élesben hasonló megoldását.

Az Eye Watch rendszerébe csak szigorú ellenőrzéssel kerülhetnek be adatok: a pénzükre hiába váróknak igazolniuk kell az adott szerződés teljesítése mellett számlájuk befogadását is. Ezt követően az adatbázist menedzselő cég a rendszerbe kerülésről értesíti az adóst is, s folyamatosan nyomon követi a lejárt számlák számát és az esedékesség óta eltelt időt. Természetesen az adatszolgáltatóknak nem kötelező valamennyi lejárt követelésükről beszámolni.

Az új megoldás "zárt klubként" működik: csak azok pillanthatnak be az adatbázisba, akik saját vevőikről információt szolgáltatnak és hetente aktualizálják azt. Az évi nettó 250 ezer forintos tagdíj fejében kapott szoftverrrel korlátlanul kérhető le információ, s az üzemeltető azt is vállalja, hogy a csőd- és felszámolási eljárások mellett a név- és székhelyváltozásokat is nyomon követi.

A rendszerhez máris sok cég csatlakozott. A legtöbb partner a kereskedelemben, az építőiparban, illetve építőanyag-gyártásban érdekelt. Így már ma is 34 ezer magyar gazdasági társaság fizetési szokásairól tudnak információt adni. Év végére e szám elérheti a 250 ezret is, s ez igen jó arány, hisz a fő célcsoportnak számító társas vállalkozásokból a KSH májusban 489 ezret tartott nyilván. (VG)