Kockázatitőketárs-jelöltekkel és bérleményt kereső társaságokkal tárgyal ezekben a hetekben a Talentis program részét ké-pező és a Zsámbéki medencé-be tervezett Talentis Business Park megvalósítását végző vállalat - tudtuk meg Szénási Zsolt fejlesztési igazgatótól. Az első szakaszban tervezett három épület (30 ezer négyzetméter) közül az elsőt jövő év elején kezdik építeni, és már az év vége felé átadják, a további kettőt pedig várhatóan 2007 első felében fejezik be.

A Talentis Business Park fő alkotóelemei az inkubátorház és a technológiai és innovációs központ. A park összesen 55,4 hektáron helyezkedik el, építése több ütemben valósul meg. A fejlesztés első fázisában 10,2 hektáron 90 ezer négyzetméter szintterület épül fel, amely otthont ad irodáknak, innovációs és technológiai egységeknek, kutatás-fejlesztési és gyártási funkcióknak egyaránt. Az egyes elemek szinergikus együttműködése gyors tudástranszfert és hatékonyabb termelést eredményez.

Az igazgató közölte: elképzelhető, hogy a kilencmilliárd forintos beruházási összeg egy részét a kockázati tőkét biztosító társ adja, de több banktól kaptak ajánlatot a későbbi hitelezésre, akár az egész összegre is. A fővállalkozó építőipari céget még nem választották ki, jelenleg több nagyobb és közepes vállalattal is tárgyalnak. Azt is elmondta, hogy vannak saját cégközpontot fontolgató cégek is. Ezek között Magyarországon most megjelenni szándékozók, illetve más országokból regionális főhadiszállásukat ide telepíteni tervezők is akadnak.

Az inkubátorház a k+f-fel foglalkozó kkv-k számára határozott időre kedvezményesen (2 év) biztosítja az alapvető működési feltételeket (teljes infrastruktúrával felszerelt iroda, laboratórium, képzés, konzultáció, konferencia, forráskeresés). Az inkubátorház 15-20 ezer négyzetméterén szolgáltatások (központi könyvelés, rendezvényszervezés, konferenciaprogram, finanszírozásszervezés), közös tárgyaló, előadó terem, étterem stb., áll az ide beköltöző, várhatóan mintegy 200 cég rendelkezésére.

A virtuális innovációs központ létrehozásával országos és nemzetközi szinten is elérhető innovációs adatbank készül, amely naprakész információt nyújt az egyes kutatóhelyeken, oktatási intézményekben folyó fejlesztésekről, a rendelkezésre álló laboratóriumi vizsgálati módszerekről, eszközökről és a szabad kapacitások igénybevételének módjáról.