A „Csillagszóró” akciósorozat keretében a vám- és pénzügyőrség 30 napra bezáratta egy II. kerületi kft. üzlethelyiségét, amely egy éven belül másodszor nem adott számlát.

Májusban ugyanitt 160 ezer forint mulasztási bírságot szabtak ki az ellenőrök, s felhívták az üzletvezető figyelmét, hogy az ismételt nyugtaadási kötelezettség elmulasztása üzletbezárást vonhat maga után.

A figyelmeztetetés ellenére a következő ellenőrzés során sem adott nyugtát a kft. az ellenőröknek, így az ideiglenes üzletbezáráson túlmenően még 180 ezer forint mulasztási bírságot is fizetnie kell.

Szintén a „Csillagszóró” akció keretein belül a pénzügyőrök a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal munkatársaival közösen élelmiszer-higiéniai szemlét tartottak egy gazdálkodó Komárom-Esztergom megyei telephelyén.

Az ellenőrzés során a telephelyen lévő, hűtőberendezés nélküli garázsból különböző húsos ládákban 640 kg fagyasztott sertésköröm került elő, amit Szlovákiából hoztak Magyarországra. Eredetét a telephely tulajdonosa semmilyen okmánnyal nem tudta igazolni.

A pénzügyőrök egy üzemen kívül lévő hűtőkamrában – ahol kutyaeledelt is tároltak – egy ládában főtt-paprikás tokaszalonnát, a feldolgozóként működő épületben pedig mintegy 20 kg hurkát találtak.

A telephely hátulsó részében álló műhelykocsiban szemét és gépalkatrész társaságában, a földön – hűtés nélkül – további húsipari alapanyagokra és termékekre bukkantak az ellenőrök.

Innen 32 disznósajt, a húsos ládákból közel 400 kg bőrke, sertésfej, tokaszalonna, hurka, illetve azonosíthatatlan, véres, fagyasztott állati eredetű termék került elő.

A húsok, és húskészítmények súlya meghaladja az 1 tonnát, azokat a helyszínen lévő hatósági főállatorvos és állatorvos jegyzőkönyv felvétele mellett lefoglalta, a helyiségeket lezárták.

A feketegazdaság, különösen a számla- és nyugtaadási kötelezettség szigorúbb ellenőrzések során a vám- és pénzügyőrség az elmúlt hetekben tapasztalt törvénysértések után mintegy 11 millió forint bírságot szabott ki, illetve 16 üzletet záratott be.