Cégvilág

600 milliót bukott a PannErgy a Synergon-részvényeken

A befektetéseken elkönyvelt 1,35 milliárd forint nem realizált árfolyamveszteség miatt a PannErgy Nyrt. - nem számítva a Pannunion eredményeit - 1,33 milliárd forint nettó veszteséggel zárta az első félévet - jelentette a PannErgy a nemzetközi számviteli szabványok szerinti konszolidált gyorsjelentésben csütörtökön a BÉT honlapján.

A bázisidőszakban, 2007 első felében a társaság adózott nyeresége 117 millió forint volt.

A csoporthoz tartozó, és tőzsdére készülő Pannunion csoport konszolidáltan 5,99 milliárd forint árbevételt és 157 millió forint adózás előtti nyereséget ért el. A Pannunion az első félévben az előző év első félévéhez képest 28,6 százalékkal növelte árbevételét. A bázisidőszakban a műanyagcsomagoló-ipari cégcsoport 25 millió forint veszteséget könyvelt el.

A PannErgy Nyrt. nemzetközi számviteli szabvány szerinti konszolidált nettó árbevétele - azaz beleértve a Pannunion csoportot is - 8,0 százalékkal 6,77 milliárd forintra nőtt az időszak során. A nettó veszteség 1,18 milliárd forint volt, szemben a bázisidőszakban elkönyvelt 92 millió forint nyereséggel.

Csak a második negyedévben a PannErgy vesztesége - a Pannunion csoport nélkül - elérte a 878 millió forintot, amiben a Synergon részvényeken elszenvedett árfolyamveszteség 600 millió forintot tett ki.

A PannErgy a múlt év szeptemberében jelentette be, hogy a jövőben a geotermikus energiatermelésre koncentrál, és a műanyagcsomagolási üzletágát a tőzsdére viszi.

Csak a PannErgy-t tekintve az árbevétel 1,6 milliárd forintról 781 millió forintra csökkent az első félévben, és a bruttó fedezet, az árbevétel és a közvetlen költségek különbözete 550 millió forintról 256 millió forintra esett vissza.

Ugyanakkor a készpénztermelő képességet mutató kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) 192 millió forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi mínusz 209 millió forinttal. Az üzemi szintű profit 158 millió forint volt, míg egy évvel korábban a PannErgy 380 millió forint üzemi szintű veszteséget könyvelt el.

A társaság az év első felében 628 millió forintot fordított beruházásokra és befektetésekre az egy évvel korábbi 280 millió forinttal szemben. Az időszak végén a PannErgy nettó készpénzállománya elérte a 3,24 milliárd forintot.

A műanyagcsomagolási üzletág, a Pannunion konszolidált bruttó fedezete 37,5 százalékkal 1,28 milliárd forintra nőtt. A 667 millió forint EBITDA 30,8 százalékkal volt magasabb a bázisnál. A beruházások és befektetések értéke 33 százalékkal 590 millió forintra esett vissza. A Pannunion saját tőkéje 4,11 milliárd forint volt az időszak végén és ugyanakkor a nettó adóssága elérte az 5,15 milliárd forintot.

A Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forgó PannErgy a szerdai tőzsdenapot 1.247 forinton, az előző napinál három forinttal olcsóbban zárta, és forgalma alig közelítette meg a hárommillió forintot. Az elmúlt 52 hétben a papír legmagasabb árfolyama 1.550 forint, a legalacsonyabb 1.101 forint volt.

Pannunion pannergy SYNERGON
Kapcsolódó cikkek