Cégvilág

A horvát pop mágikus hatása! És a román tánczene?

A Sony Ericsson új Walkman® mobilja, a W350i megjelenése alkalmából a világcég David Moxon pszichológus vezetésével egy olyan biológiai kutatást végzett, amely bebizonyította, hogy egy rövid zenei részlet meghallgatása is hatással lehet fizikai állapotunkra, ezáltal hangulatunkra is.

Biológiai kísérlet
Több, mint 200 fiatal vett részt a tudományos tesztsorozatban, mely során azt vizsgálták, hogy hogyan változik a tesztoszteron-, kortizol- és IgA szintjük a különböző stílusú zenék hatására. A Sony Ericsson ezáltal tisztább képet kapott arról, hogy milyen zenei műfaj hatására érzik a fiatalok magukat szexinek, pörgősnek, ellazultnak, vagy egyszerűen csak jól vagy rosszul. 
Ezeket a biokémiai reakciókat úgy mérték, hogy a különböző zenei részletek lejátszása előtt és után nyálmintát vettek a kísérletben résztvevőktől.

Az elme és a tudat viszonya
A kutatás szerint a különböző stílusú, 30 másodperces zenei részletek lejátszása során nem volt összefüggés a tudati észlelés és a test biológiai reakciója között.

Gyakran előfordult, hogy az a zene, amelyről azt gondolták a résztvevők, hogy le fogja nyugtatni őket, teljesen más reakciót váltott ki belőlük, megnövelve szervezetükben a stresszt, miközben ezt tudatosan nem is észlelték.

Nem törvényszerű, hogy a lassú zenék nyugtatják meg a hallgatót. Fiziológiai szempontból leginkább a horvát pop (30), a lett és lengyel pop-rock (36 és 17) lazította el a kísérlet résztvevőit.

Az emberek úgy tűnik, hogy egyformán rosszul ítélik meg, hogy milyen zenéktől érzik magukat szexinek: a holland népzene és a német hip hop a résztvevők 75%-ának emelte meg a tesztoszteron szintjét, melytől romantikus hangulatba kerültek, jóllehet nagy részük nem volt tudatában annak, hogy ezek a zenék milyen hatást váltottak ki belőlük.  


A zene hangulatra gyakorolt hatása
Minden hangulathoz tartozott egy-egy zenei részlet. A német hip hop mind a nők, mind a férfiak tesztoszteron szintjére hatással volt, szerelmes hangulatot idézve elő a hallgatók körében.

Ugyanakkor leginkább a spanyolos, latinos zene okozhat stresszt, hiszen a résztvevők 89%-ának megemelkedett a kortizol szintje a dalrészlet meghallgatását követően.

A dán akusztikus popzenétől a férfiak élénkebbek és vidámabbak lettek, míg a nőknél ez a zenei stílus éppen ellenkező reakciót váltott ki: az ő hangulatuk a dél-afrikai rocktól lett jobb.

Csupán egyetlen egy hangrészlet volt, amely mindkét nemre ugyanolyan hatást gyakorolt: az „oldschool” belga soul zene csökkenti a stressz szintet és mind a nőket, mind a férfiakat ellazítja.

„Egészséges” zenehallgatás

A horvát pop szinte mágikus hatással van az emberi tesre: a résztvevők 100%-ánál csökkent a kortizol szint, míg megnőtt az IgA szintjük, ez pedig amellett, hogy ellazít, immunrendszerünket is erősíti. 

A román tánczene és a litván RnB jelentősen csökkenti az IgA szintünket (67% és 100% között), ez pedig azt jelenti, hogy nem erősíti az immunrendszert.
Ugyanakkor 30 másodpercnyi horvát pop varázsitalként hat közérzetünkre.

David Moxon pszichológus a következőt nyilatkozta: „eddig nagyon kevés kutatás foglalkozott a zene fiziológiai hatása és hangulatra gyakorolt hatásának összefüggésével, a Sony Ericsson kutatásának eredményei azonban nagymértékben növelték tapasztalatunkat ezen a területen.”

„A legmeglepőbb talán az volt, hogy ilyen rövid zenei részlet is fiziológiai változást idézhet elő. Az is különös, hogy mennyire nem tudjuk megítélni, hogy a különböző zenei stílusok milyen biológiai hatást váltanak ki belőlünk.”

Zenére hangolt férfiak
A férfiak sokkal pontosabban meg tudják határozni, hogy mely zenei stílus hat rájuk fizikai értelemben, illetve tudatosabbak a tekintetben is, hogy a különböző zenei hangok milyen érzelmi reakciót váltanak ki belőlük.

A férfiakat leginkább a brit soul zene „indította be”, ez pedig azt mutatja, hogy a soul énekesek selymesen lágy hangja szenvedélyesebbé teszi őket. Az észt rock (33%), a lett pop (67%) és a német hip hop (76%) is megemelte tesztoszteron-szintjüket, így megállapítható, hogy ezek serkentő hatással vannak a férfiakra, egyfajta zenei afrodiziákumként működve.

A nők, akik kevésbé élik meg tudatosan a zene rájuk gyakorolt fizikai hatását, a latin zenétől indultak be a legjobban.

A zenei műfajok különböző hatását a Sony Ericsson új kutatása mutatta ki, amely a hangok „ízlelgetéséből” állt: teljes zeneszámok helyett csak rövid zenei részeleteket hallgattak a résztvevők.
A pörgős európai fiatalok (18 és 24 év közöttiek) sokszor csak egy kis részletét hallgatják meg a zenének, mielőtt továbbléptetnék a következő számra.

Sony hatás mobil zene pop
Kapcsolódó cikkek