Cégvilág

Amerikai adomány a rákszűrésre

Szakmai fórumot tart ma Budapesten a világ legnagyobb emlőrák ellen küzdő alapítványa, a Susan G. Komen for the Cure, amely jelentős összeggel kívánja támogatni a szociálisan hátrányos helyzetű vidéki nők szűrését és felvilágosítását.

Az adománnyal az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) által 2006 óta működtetett „Női egészségmegőrző program” jóval szélesebb rétegeket érhet majd el Magyarországon.

April Foley, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete és Dobrev Klára, az Egészség Hídja Összefogás Egyesület fővédnöke mellett előadást tart Nancy G. Brinker, a Susan G. Komen for the Curakmai alapítója, az USA korábbi budapesti nagykövete, a hazai mellrákellenes küzdelem elindítója.

Minden tizedik nőt érinthet az emlőrák, évről évre nő a fiatal daganatos betegek száma és halálozása. Hazánkban évente 2300 nő hal meg emlőrák miatt, közülük sokan túlélők lehetnének, ha részt vettek volna a korai felismerést szolgáló szűrővizsgálatokon.

A kormány népegészségügyi programjának részeként Magyarországon 2002 óta bevezették az emlőrákszűrést a 45–65 éves korú nők számára, ám mint azt Vojnik Mária, a szaktárca államtitkára lapunknak elmondta, az átlagos részvételi arány 50 százalékos, pedig a szűrési kapacitás 70 százalék. Nagyok az eltérések az országban, hiszen például Szabolcs megyében a nők 60-70 százaléka megy el az ÁNTSZ által szervezett szűrésre, Pest megyében csak 25 százalékuk.

Ennek javítása fontos célja a megújított népegészségügyi programnak, mert az időben felfedezett rák meggyógyítható. Elmondta azt is, hogy a rendszeres szűrések eredményeként egy idő után csökken a kiszűrtek száma.

rák szűrés mellrák emlőrák
Kapcsolódó cikkek