Cégvilág

Egyre több műhibaper kórházak ellen

Megszaporodtak a kórházak elleni műhibaperek. Falus Ferenc országos tiszti főorvos tudomása szerint az egyik intézményt 80 millió forint kártérítésre kötelezte a bíróság.

Ugyan a gyógyintézmények működéséhez megszabott minimumfeltételek nem írják elő a felelősségbiztosítás megkötését, ám ahhoz, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) finanszírozási szerződést köthessenek, szükség van a biztosításra. A Magyar Kórházszövetség az elmúlt években többször kezdeményezte olyan közös biztosítási alap létrehozását, amelyben az intézmények és tulajdonosaik mellett az OEP részt vállalt volna – mondta a Világgazdaságnak Varga Ferenc, a szövetség elnöke. Ezzel megteremtették volna a kockázatközösséget a káresemények kezelésére, és az sem mellékes, hogy – 160 kórházról lévén szó – a biztosítótársaságok kedvezményes szerződést ajánlottak volna a számukra.

A terv része volt az egészségügyre specializálódott jogász-ügyvéd partnerség létrehozása is, amely megfelelő hátteret teremtett volna a felperesek ügyvédeivel szembeni eljárásoknál. Ám az előző miniszter nem volt fogadókész, a kórházak egy része pedig – anyagi indokok vagy érdektelenség miatt – nem támogatta a kezdeményezést, így az elhalt.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

műhibaper orvos kórház
Kapcsolódó cikkek